MENIU

Valeriu Turcan: Afirmaţiile lui Săftoiu sunt iresponsabile, preşedintele va urma calea legală în acest caz

Foto: fjsc.ro
Valeriu Turcan: Preşedintele consideră că este necesară sesizarea Parchetului general

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Valeriu Turcan, a declarat că Administraţia Prezidenţială îi cere din nou probe lui Claudiu Săftoiu pentru afirmaţiile făcute în legătură cu ascultarea convorbirilor telefonice dintre Mircea Geoană şi Ion Iliescu. Turcan a mai declarat că preşedintele va urma calea legală în acest caz.

"Administraţia Prezidenţială îi cere din nou domnului Claudiu Săftoiu să probeze  afirmaţiile făcute ieri. Afirmaţiile făcute sunt iresponsabile şi neadevărate, iar preşedintele va urma calea legală. Aş vrea să precizez că dacă există persoane care spun că au primit informări privind activitatea politică sau viaţa privată a unor cetăţeni români, poziţia preşedintelui este următoarea: persoanele se fac vinovate de tăinuirea unor asmenea derapaje; preşedintele Traian Băsecu nu a solicitat foştilor sau actualilor directori de servicii şi nici nu a primit informări despre viaţa privată sau activitatea politică a unor cetăţeni români ", a spus Valeriu Turcan.

Acesta a reamintit gestul preşedintelui de a ceda Opoziţiei funcţiile de directori ai serviciilor de informaţii.  "Preşedintele a considerat că această decizie va fi un progres în democratizarea vieţii publice şi în încercarea de creştere a încrederii cetăţenilor în instituţii şi în statul de drept. Preşedintele Traian Băsescu este primul şef de stat român care nu a propus, în mandatul său, pentru funcţiile de directori ai SIE sau SRI persoane care veneau din partidul care îl susţine sau persoane apropiate, cu excepţia domnului Săftoiu", a declarat Valeriu Turcan. 

"Având în vedere gravitatea afirmaţiilor, preşedintele consideră că este nevoie de sesizarea Parchetului General", a spus Turcan, care a reiterat că astfel de informaţii nu au nicio bază reală şi "trebuie tratate cu reticenţă". 

Despre absenţa de miercuri a preşedintelui de la învestirea ministrului Liviu Dragnea, Valeriu Turcan  a explicat că şeful statului a considerat "nepotrivită invitatea unui număr atât de mare de politicieni, având în vedere că o astfel de ceremonie este în mod tradiţional unul scurt, sec şi instituţional".

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu se sesizează din oficiu întrucât "din afirmaţiile domnului Claudiu Săftoiu, exprimate prin două declaraţii publice referitoare la acelaşi subiect, nu rezultă elementele unei fapte penale determinate, condiţie obligatorie prevăzută de Codul de Procedură Penală", se arată într-un comunicat.

Săftoiu a susţinut, marţi, în cadrul unei emisiuni televizate de la Realitatea TV, că şeful statului ştia ce vorbeau Ion Iliescu şi Mircea Geoană la telefon. Mai mult, Săftoiu a susţinut că Băsescu îi povestea şi lui ce afla din acele convorbiri. 

Citeşte mai mult în Claudiu Săftoiu: Băsescu asculta discuţiile dintre Iliescu şi Geoană