MENIU

Valeriu Gheorghiță a prezentat DECIZIA AstraZeneca: „Este o posibilă reacție de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge” - Ce se întâmplă cu vaccinul

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că a fost identificată o posibilă relație de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge. În România, se continuă vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.

„Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat că raportul beneficii-risc rămâne pozitiv. EMA a identificat o posibilă relație de cacuzalitate cu formarea de cheaguri de sânge.

Un alt element important este legat de faptul că au fost analizate toate cazurile fiind înregistrate 220 de cazuri de evenimente trombotice, din peste 34 milioane de doze administrate. Combinația este foarte rară și beneficile globale ale vaccinării Covid depăsesc riscurile acestor eventuale efecte secundare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„Emer Cooke, directorul executiv al EMA, a precizat foarte clar că nu s-au identificat factori de risc legate de vârstă, sex. Situația epidemiologică din România e îngrijorătoare. La 100 de oameni cu COVID, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a înregistrat o creștere a gravității cazurilor. Evenimentele tromobotice post-vaccinare sunt extrem de rare. Ca atare, având în vedere con textul epidemiologic din România e foarte important să se continue vaccinarea cu toate produsele disponibile. Temporizarea sau renunțarea la vaccinare ne pot aduce în fața unor forme severe de îmbolnăviri și ne îndepărtează de atingerea imunității de grup”, a  precizat colonelul Gheorghiță.

„Este foarte important să se continue vaccinare cu toate serurile disponibile pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii. Se continuă vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele care au făcut prima doză de AstraZeneca, la rapel se vor vaccina tot cu AstraZeneca. Persoanele care au dezvoltat tromboze au contraindicații de vaccinare”, a punctat Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Mai multe articole despre:
valeriu gheorghita vaccinare astrazeneca