MENIU

Valea Moaşelor este presărată cu foarte multe cascade

Peisajul desprins parcă din poveste este completat de cascadele de pe Valea Moaşei
Foto: RTV

O oază de linişte, păduri de brazi, cascade şi aer curat, la poale de Făgăraş, pe Valea Moaşei, undeva în apropiere de Sibiu. Totul parcă este desenat, munţii, arborii, iarba. Valea Moaşei este un loc numai bun să-ţi tragi sufletul. Şi cum călătorului îi stă bine şi sătul, numai să gustaţi din pălincă şi din bucatele pregătite de sătence!

Valea Moaşei este, fără îndoială, un imperiu al frumuseţii. La 35 de kilometri de Sibiu, se întinde între satele Racoviţa şi Sebeşul de Sus, şi este poarta de intrare spre Munţii Făgăraş. Un început de creastă presărat cu poieniţe, aer curat şi cer albastru. E tot ce vă trebuie pentru o drumeţie. Plus un cort, câţiva prieteni şi multă energie.

Peisajul desprins parcă din poveste este completat de cascadele de aici de pe Valea Moaşei, care se înşiruie până sus la Vârful Suru.

Localnicii se laudă că brânza pe care o fac e cea mai gustoasă. Se trage de la iarba bună, zic ei. Tanti Maria şi tanti Ioana, două bătrâne din sat, ne arată cum se face caşul de oaie. După ce mulg oile, femeile pun cheag de viţel, preparat acasă, şi aşa iese caşul şi se face face brânza. După ce este dospit, caşul se bagă în apă rece, iar din zer gospodinele fac urda, numai bună pentru plăcinta la ceaun.

Şi, dacă plăcintele nu v-au făcut destulă poftă, aşteptaţi să gustaţi din mielul la proţap. O să vă pună la grea încercare papilele gustative. Se prepară după reţeta locului. Mai întâi carnea se lasă vreo două zile în baiţ, un amestec de sare, oţet şi piper, care frăgezeşte. Abia apoi mielul se pune la proţap, unde se tot învârteşte preţ de câteva ore.

Dacă v-am convins nu rămâne decât să porniţi la drum. În doar câteva ore veţi ajunge în paradis, pe Valea Moaşei.
Mai multe articole despre:
Munţii Făgăraş realitatea all inclusive