MENIU

Văduva lui Tito rupe tăcerea şi îşi povesteşte viaţa de după moartea soţului său

Foto: titoville.com

Văduva fostului lider iugoslav Josip Broz Tito a rupt tăcerea pentru a se plânge de soarta care i-ar fi fost rezervată după moartea soţului său, în urmă cu aproape 30 de ani, relatează AFP.

Într-un interviu acordat cotidianul Politika, prezentat de ziar drept o premieră după decesul lui Tito, în 1980, Jovanka Broz, în vârstă de 84 de ani, povesteşte cum viaţa sa s-a schimbat complet după moartea soţului ei.

"Imediat după moartea lui Tito, m-au aruncat afară (din fosta reşedinţă a lui Tito - n.r.), ca pe o valiză, în cămaşă de noapte, fără nimic, fără dreptul de a lua nici măcar o fotografie cu noi doi, o scrisoare, o carte, haine", povesteşte Broz. "Împotriva voinţei mele m-au însoţit într-o locuinţă, unde am fost asigurată atunci că voi sta temporar. Dar locuiesc în continuare acolo, aproape trei decenii mai târziu", a adăugat el.

După moartea soţului său, în 4 mai 1980, Jovanka Broz trăieşte în izolare, cu venituri mici, evitând contactul cu presa. Ea a fost informată, la doi ani după moartea soţului său, care a condus Iugoslavia de la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial până la moarte, că nu poate primi pensie pentru că nu are acte de identitate şi pentru că Tito "nu primea salariu".

După moartea lui Tito, autorităţile din perioada respectivă i-au cerut să îşi lase toate bunurile statului, dar ea a refuzat. "Ei mi-au spus să tac şi să fiu bucuroasă că m-au lăsat în viaţă", a adăugat ea.