MENIU

Vaccinarea împotriva gripei sezoniere s-ar putea face împreună cu viitorul vaccin anti A (H1N1)

Foto: romanialibera.ro
Primele vaccinuri vor fi gata la sfârşitul lunii septembrie

Vaccinarea împotriva gripei sezoniere s-ar putea face împreună cu viitorul vaccin anti A (H1N1), pentru creşterea imunităţii, potrivit unei decizii a miniştrilor Sănătăţii din Uniunea Europeană, a declarat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

"S-a decis la Luxemburg că vaccinul împotriva gripei sezoniere se va face simultan cu vaccinul A (H1N1), pentru creşterea imunităţii. Mai mult decât atât, din punct de vedere ştiinţific şi epidemiologic, specialiştii au recomandat, fiind vorba de un virus nou, cel A (H1N1), să se facă două doze de vaccin pentru creşterea imunităţii", a declarat Bazac.

Vaccinul anti A (H1N1) va fi produs la Institutul Cantacuzino iar fabricarea lui va dura 90 de zile. Primele vaccinuri vor fi gata la sfârşitul lunii septembrie.

"În special, avem categoriile de populaţie care pot transmite virusul. Vom vaccina colectivităţile şcolare, bătrânii de peste 65 de ani, 5% din populaţie care lucrează în serviciile publice", a declarat Bazac.

Persoanele între 25-40 de ani intră în a patra categorie. "Dacă am vaccina 50% din populaţie, probabil că am avea o rată de atac de un milion de cazuri. dacă vaccinăm colectivităţile menţionate, rata de atac ar fi de sub 500.000", a mai menţionat Bazac.

Mai multe articole despre:
virus vaccin gripa pandemie Ion Bazac A (H1N1)