MENIU

Urşii coboară în fiecare seară la tomberoanele din Băile Tuşnad

Foto: http://www.vier-pfoten.ro/website/output.php?idfile=1652

Noua distracţie de noapte a turiştilor veniţi în staţiunea harghiteană Băile Tuşnad este să-i privească pe urşii care coboară din munţi şi se plimbă nestingheriţi prin oraş. Urşii traversează aleea centrală străjuită de vile, fac o vizită în gară sau intră în curţile pensiunilor şi ale hotelurilor. Turiştii fotografieză şi filmează urşii deveniţi vedetele staţiunii.

De la miezul nopţii, aleile dintre vile sunt pline de maşini. Aşteptarea nu este lungă şi apariţia urşilor în căutare de hrană este anunţată de lătrăturile câinilor. Semnalul îi scoate din maşini pe curajoşii care se apropie la câţiva metri de animalele sălbatice şi dau drumul la blitzuri.

Turiştii ignoră astfel afişele lipite peste tot, care-i avertizează că urşii sunt periculoşi. Localnicii, în schimb, ştiu asta şi se feresc de animale.

Autorităţile au depus teancuri de procese verbale şi de sesizări la forurile competente, în care cereau ca urşii să fie mutaţi într-o rezervaţie din Hăşmaşul Mare. Nimeni nu a luat însă până acum nicio măsură. Aşa că, seară de seară, cel puţin 15 urşi coboară în oraş la o plimbare printre blitzurile turiştilor.