MENIU

Universitatea "Titu Maiorescu" ar putea să nu organizeze examen de admitere pentru medicină dentară

Foto: utm.ro

Consiliul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţămintul Superior (ARACIS) a cerut Ministerului Educaţiei să nu se organizeze examen de admitere pentru specialitatea medicină dentară din cadrul Universităţii "Titu Maiorescu" din Bucureşti, pentru anul universitar 2009-2010.

Propunerea ARACIS a fost făcută pentru a permite Universităţii "Titu Maiorescu" să remedieze problemele referitoare la diplomele false, urmând ca după un an să fie reevaluată situaţia acestei specializări şi verificat modul în care s-au rezolvat deficienţele constatate pe linia activităţilor educaţionale şi de management.

Printre ilegalităţile descoperite în urma unei anchete a Ministerului Educaţiei începute în luna mai, la Universitatea "Titu Maiorescu", se numără note trecute fără semnătură în cataloage, dosare incomplete, lipsa scrisorilor de acceptare la studii, echivalări incoerente de studii şi înmatriculări direct în ani terminali. De asemenea, aceeaşi persoană ocupa funcţii de conducere în mai multe instituţii. Astfel, Mircea Ifrim era prodecan şi la "Titu Maiorescu" şi la Universitatea "Vasile Goldiş".

Ancheta ministerului a fost declanşată, la începutul lunii mai, în urma unor sesizări primite de la autorităţile italiene. Suspiciunile sunt legate de faptul că mai mulţi italieni au obţinut diplomele de licenţă într-o perioadă în care profesau în Peninsulă, ca tehnicieni dentari, astfel că nu puteau fi în acelaşi timp şi în România, la studii.

Subiectul a reapărut în atenţia presei la jumătatea lunii noiembrie, când Realitatea TV a prezentat cazurile mai multor studenţi italieni care sunt înscrişi la cursuri în România fără să cunoască limba în care se predă şi declaraţiile unor profesori care spun că au fost obligaţi să examineze special studenţii străini.

Acesta este al treilea scandal de proporţii privind diplomele eliberate ilegal, în România, unor cetăţeni străini. În anul 2000, Ambasada Italiei a atenţionat Consiliul Naţional de Evaluare şi Acreditare Academică că 63 de cetăţeni italieni obţinuseră ilegal diplome de licenţă, la Facultatea de Medicină din Iaşi. Iar în 2006, la Universitatea de Medicină din Oradea, s-a descoperit că au fost eliberate peste 20 de diplome în specializări care nici măcar nu există în România.