MENIU

Universitatea Spiru Haret a obţinut în instanţă dreptul de a organiza admitere

Foto: spiruharet.3x.ro

Universitatea Spiru Haret a câştigat procesul cu Ministerul Educaţiei. Instituţia de învăţământ a primit dreptul a organiza admitere pentru anul universitar 2009-2010, dar numai la specializările acreditate sau autorizate să funcţioneze.

Verdict în procesul dintre Universitatea Spiru Haret şi Ministerul Educaţiei.

Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte acţiunea Universităţii "Spiru Haret" împotriva Guvernului, în sensul că a suspendat executarea a două articole din HG 749 din 2009, care nu îi permit acesteia să organizeze admitere, însă hotărârea nu este definitivă.

\'\'Sentinţa de azi acordă Universităţii Spiru Haret dreptul de a organiza admitere, însă doar la acele forme de învăţământ care sunt acreditate sau autorizate. Instanţa a respins cererea Spiru Haret de a anula cu totul Hotărârea de Guvern. Aşteptăm motivaţia instanţei şi vom decide apoi dacă depunem recurs\'\', a declarat Gabriel Ispas, director al Departamentului de Control din cadrul Ministerului Educaţiei.

Recursul poate fi introdus în cinci zile.

De asemenea, instanţa a obligat Guvernul la plata 7.500 de lei cheltuieli de judecată. Excepţiile au fost respinse. 

Instanţa a luat în discuţie, marţi, 11 august, excepţiile invocate de Guvern şi susţinute de Ministerul Educaţiei.

În plus faţă de excepţia invocată la termenul anterior, pe 6 august, Executivul a ridicat şi excepţia lipsei calităţii procesuale active, Guvernul susţinând că Universitatea "Spiru Haret" nu este cuprinsă în hotărârea atacată, astfel încât acţiunea în instanţă nu se justifică.

Ministerul Educaţiei a susţinut, la proces, că Aurelian Bondrea nu ar fi fost numit legal în funcţia de preşedinte al "Spiru Haret", excepţia fiind respinsă, pe motiv că nu influenţează fondul cauzei.

Marţi, reprezentanţii "Spiru Haret" au adus mai multe hotărâri judecătoreşti definitive în care Bondrea apare ca reprezentant al instituţiei.

Procesul deschis de Universitatea "Spiru Haret" pentru suspendarea HG, care nu îi permite aceasteia să organizeze admitere, s-a amânat, pe 6 august, până marţi, deoarece Executivul a susţinut că Aurelian Bondrea nu are calitatea de rector şi nu poate reprezenta Universitatea.

Astfel, la proces, Guvernul, prin reprezentanţii săi, a susţinut că Bondrea nu este recunoscut ca rector în relaţia cu Ministerul Educaţiei. Aceştia susţin că acţiunea nu ar fi valabilă, pentru că a fost semnată în numele Universităţii de către Bondrea. Mandatele avocaţilor au fost semnate tot de Bondrea, au mai arătat reprezentanţii Guvernului.

Ministerul Educaţiei a fost de acord cu susţinerile Guvernului.

Vezi aici articolele suspendate de Curtea de Apel