MENIU

Universitatea "Spiru Haret" a dat în judecată Guvernul

Foto: expressibian.com

Universitatea "Spiru Haret" a dat în judecată Executivul şi Ministerul Educaţiei pentru promovarea Hotărârii de Guvern 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al instituţiei, George Nicolau. Curtea de Apel Bucureşti a fixat pentru 6 august termenul de judecată.

În HG 749 nu a fost trecută şi Universitatea "Spiru Haret", astfel că aceasta nu poate să organizeze admitere în anul universitar 2009-1010. "Demersul în instanţă a fost făcut, în urmă cu aproximativ o săptămână şi jumătate, la Curtea de Apel Bucureşti, secţia contencios administrativ", a precizat Nicolau.

Universitatea "Spiru Haret" are voie să organizeze concurs de admitere, iar toate diplomele eliberate sunt legale, indiferent de forma de învăţământ, zi, fără frecvenţă sau la distanţă, a declarat, luni, rectorul instituţiei, Aurelian Bondrea. "Nu există nicio diferenţă între cursurile de zi, frecvenţă redusă sau la ID. Diplomele au aceeaşi valoare", a spus rectorul de la Spiru Haret.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că, dacă Universitatea "Spiru Haret" nu se supune evaluărilor şi continuă ilegalităţile, va propune adoptarea unui proiect legislativ pentru desfiinţarea instituţiei, după ce reprezentanţii universităţii au refuzat să accepte măsurile ministeriale. "Universitatea trebuie să respecte legea, să organizeze legal programe de studii şi să accepte măsurile pe care le-am propus privind intrarea în legalitate, pentru că deocamdată numai 74 din cele 130 de programe propuse de ei sunt autorizate pentru emiterea de diplome. Dacă nu vor să o facă vom iniţia un proiect legislativ pentru desfiinţarea acestei instituţii, a spus Andronescu.

În condiţiile în care examenele de licenţă costă circa 500 de lei,  la facultăţile acreditate, universitatea ar trebui să plătească pentru diplomele ilegale circa 20 de milioane de lei, drept costuri pentru absolvenţii care vor repeta examenul.

Curtea de Apel Bucureşti a fixat pentru 6 august termenul de judecată al procesului în care Universitatea "Spiru Haret" cere suspendarea executării HG 749/2009,prin care universitatea nu a fost inclusă pe lista unităţilor de învăţământ superior ce pot organiza admitere.