MENIU

Unele companii de leasing estimează că piaţa va scădea cu 70 -75% în acest an

Foto: RTV

Unele companii de pe piaţa românească de leasing estimează o scădere cu 70-75% a pieţei în acest an, mai ales pe fondul fluctuaţiilor de curs valutar şi al creşterii numărului de şomeri, au declarat reprezentanţi ai firmelor de leasing.

"Estimăm o scădere a pieţei de leasing cu 70% pe întreg anul 2009, iar principalele cauze ale acestei evoluţii sunt fluctuaţiile cursului de schimb, somajul în creştere la nivel naţional, instabilitatea economică şi blocajul financiar în care se află persoanele juridice", a declarat directorul general al Impuls Leasing, Răzvan Diaconescu.

Directorul general al VB Leasing, Peter Demmer, consideră că evoluţia negativă a pieţei de leasing din prima parte a anului se va menţine şi în semestrul al doilea, estimând o scădere de aproximativ 75% la nivelul întregului an. 

"În momentul acesta, previziunile legate de evoluţia pieţei de leasing în 2009 sunt relativ pesimiste, însă mai stabile decât la începutul anului", a adăugat Demmer. 

El a explicat că efectele crizei se resimt în continuare acut, majoritatea domeniilor de activitate înregistrând scăderi semnificative. 

"Această situaţie, care apare după o perioadă de creştere de mai mulţi ani, creează necesitatea adaptării pentru majoritatea participanţilor la procesul economic", a mai spus el. 

Pentru a doua jumătate a anului, secretarul general al Asociaţiei Societăţilor de Leasing din România (ASLR), Adrian Dodiţă, estimează o calmare a tendinţei descrescătoare a pieţei faţă de nivelul înregistrat în primul semestru. 

Dodiţă consideră că piaţa românească de leasing s-a comprimat cu 75-80% în primul semestru, în principal din cauza scăderii accentuate a vânzărilor de autovehicule. 

Numărul clienţilor restanţieri continuă să crească

Numărul clienţilor restanţieri care nu îşi pot onora obligaţiile contractuale este în continuă creştere, "datoriile la societăţile de leasing acumulându-se vazând cu ochii", a mai spus şeful VB Leasing. 

El a explicat că piaţa românească de leasing este afectată negativ de scăderile cu 55% ale pieţei auto şi cu aproximativ 20% ale vânzărilor de camioane şi utilaje de construcţii, pe fondul evoluţiei pieţei construcţiilor şi a blocării proiectelor de infrastructură. 

Demmer a mai amintit de scăderea cu circa 15% a pieţei pentru echipamente, influenţată de evoluţia condiţiilor de creditare şi a încrederii investitorilor în România.

Piaţa românească de leasing a scăzut anul trecut cu 2,6%, până la 4,817 miliarde euro, ca urmare a impactului negativ al introducerii taxei de poluare a autovehiculelor şi a contextului economic dificil din ultima parte a anului. 

 

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
leasing piaţa auto leasing auto