MENIU

Un submarin nuclear francez începe căutarea cutiilor negre ale avionului prăbuşit în Atlantic

Foto: marine-marchande.net

Un submarin nuclear de atac francez începe miercuri căutarea cutiilor negre ale avionului A330 al Air France care s-a prăbuşit la 1 iunie în Atlantic, în încercarea de a elucida cauzele catastrofei soldate cu 228 de morţi.

De la localizarea zonei unde s-a prăbuşit avionul, sâmbătă, la circa 1.150 de kilometri de coasta braziliană, 41 de cadavre au fost recuperate, precum şi piese importante ale avionului, potrivit armatei braziliene.

Emeraude, unul dintre cele şase submarine nucleare de atac ale Franţei, "îşi va începe patrula în cursul dimineţii, cu o primă zonă de căutări de 20 de mile nautice pe 20, adică 36 de kilometri pe 36, pe care trebuie să o acopere într-o zi". Submarinul are la bord 72 de persoane, a explicat căpitanul vasului Christophe Prazuck.

"Va fi nevoie de mult noroc, pentru că nu dispunem de poziţia exactă a locului prăbuşirii, dar merită să încercăm", avertizase încă de vineri Statul Major al armatei franceze.

Trimiterea unei asemenea maşini de război ultrasofisticate, care dispune de sonare foarte sensibile, este o premieră pentru Franţa. Submarinul se adaugă unui dispozitiv excepţional desfăşurat de Franţa (400 de oameni în total), Brazilia şi Statele Unite, pentru a găsi victimele şi epava avionului.

La sfârşitul săptămânii, două remorchere americane dotate de asemenea cu sonare se vor alătura căutării cutiilor negre ale avionului. Pentagonul a anunţat că a trimis şi două instrumente acustice care pot detecta semnalele emise de cutiile negre de o adâncime de până la 6.100 de metri. Obiectivul este de a repera "ping-ul" emis, teoretic, de cutiile negre timp de o lună după accident.

Dacă dispozitivele, care conţin înregistrările discuţiilor din cabina piloţilor şi parametrii de zbor, sunt găsite, cei trei roboţi submarini de pe vasul francez Pourquoi Pas, care va ajunge joi în zonă, vor fi desfăşuraţi pentru a le recupera. Roboţii pot coborî până la 6.000 de metri şi dispun de un braţ articulat pentru a putea prinde cutiile.
Mai multe articole despre:
submarin Air France Air France 447 cutie neagră