MENIU

Un român susţine că a mărturisit un viol la presiunea poliţiştilor italieni şi români

Foto: corriere.it

Românul Alexandru Isztoika Loyos, care a recunoscut marţi că a violat o adolescentă italiancă în 14 februarie, la Roma, a revenit asupra declaraţiei sale, susţinând că a mărturisit sub presiune, relatează cotidianul Il Messaggero.

"Am fost obligat să mărturisesc. Acele declaraţii mi-au fost smulse la poliţie, în noaptea de 17 spre 18 februarie, prin violenţe şi presiuni psihologice, inclusiv din partea poliţiei române", a spus Loyos, interogat vineri seara, la închisoarea Regina Coeli, de judecătorul însărcinat cu ancheta.

În faţa judecătorul Valerio Savo, românul, recunoscut într-o fotografie de victimă, afirmă că şi-a petrecut după-amiaza zilei de 14 februarie în tabăra Torrevecchia şi să nu l-ar fi denunţat pe complicele său, Karol Racz, care a negat de la început că ar fi participat la viol şi care susţine că are un alibi.

Magistratul nu i-a crezut, însă, şi a ordonat menţinerea celor doi în arest, pentru că aceştia ar putea să fugă, să distrugă să dovezi sau chiar să comită noi infracţiuni.

"Retractarea declaraţiei iniţiale a lui Loyos şi denunţarea de violenţe şi presiuni par în acest moment complet false, atât pentru că nu există suficiente detalii privind locul, orele şi modul în care ar fi avut loc acestea, cât şi pentru că acuzatul nu prezintă urme pe care să le poată arăta în timpul interogatoriului, cu excepţia unei zone roşii la subraţ", scrie judecătorul în ordinul de menţinere în arest.

În plus, Loyos a făcut declaraţia iniţială în prezenţa avocatului şi nu a menţionat până vineri că a fost supus la presiuni la violenţe. De asemenea, românul a oferit detalii ale violului, care corespund şi declaraţiilor victimelor.

Loyos a mărturisit, marţi seară. în timpul interogatoriului, că a violat italianca în vârstă de 14 ani şi l-a bătut pe prietenul acestuia şi a oferit informaţii despre complicele său, potrivit Il Messaggero. El a declarat că iniţial a vrut numai să îi jefuiască pe cei doi.

Nici alibiurile celor doi români nu coincid: "Racz şi Loyos, în declaraţiile lor adesea confuze, au prezentat versiuni diferite şi incompatibile privind orele la care au fost prezenţi împreună în tabără. Loyos a declarat că a luat cina împreună cu Racz, iar Racz că l-a văzut pe complicele său plecând din tabără în jurul orei 19", afirmă judecătorul.

Însă avocatul lui Racz, Lorenzo La Marca, subliniază că acesta "nu a fost recunoscut imediat de victime" şi că nu i-a fost verificat alibiul.

Anchetatorii le-au prelevat probe ADN suspecţilor, pe care le vor compara cu urmele biologice identificate la locul faptei dar şi pe hainele victimei.