MENIU

Un român din Germania a depus plângere la poliţie împotriva lui Jurgen Ruttgers

Foto: rp-online.de

Vlad Georgescu, un jurnalist român care locuieşte în Germania, a depus o plângere împotriva lui Jurgen Ruttgers, care a făcut declaraţii ofensatoare la adresa românilor, românul cerând imigranţilor din Germania să boicoteze CDU în semn de protest la alegerile parlamentare, relatează presa germană.

Apele din jurul scandalului stârnit de premierului Renania de Nord-Westfalia, Jurgen Ruttgers, care a spus că lucrătorii români sunt leneşi şi incompetenţi, nu par să se liniştească. Rheinische-Post scrie că un român din Germania, Vlad Georgescu, a depus de vineri o plângere la poliţie, acuzându-l pe politicianul creştin-democrat de calomnie şi xenofobie.

În plus, românul a făcut un apel la toţi imigranţii din Germania să boicoteze partidul CDU la alegerile parlamentare şi i-a cerut cancelarului Angela Merkel să îl excludă din partid pe Ruttgers.

Scandalul declaraţiilor controversate la adresa românilor a fost stârnit vineri, după ce a fost făcut public un filmuleţ pe YouTube în care politicianul creştin-democrat este surprins, în cadrul unui miting electoral de la Duisburg, folosind cuvinte jignitoare la adresa românilor. "Spre deosebire de muncitorii care lucrează aici, românii nu vin la muncă la ora 07:00 şi nici nu rămân până când li se termină tura. Ei vin şi pleacă când vor şi nici nu ştiu ce au de făcut", a declarat Ruttgers, referindu-se la mutarea fabricii Nokia de la Bochum la Jucu, în apropiere Cluj.

Politicianul CDU a vorbit şi despre potenţialii investitori chinezi: "Mai dăm şi peste nu ştiu ce chinezi prin Primărie, dar dacă aceştia nu vor să investească în Duisburg, atunci îi vom sufoca până când vor crede că Duisburg este un oraş frumos".

Presa germană a atras duminică atenţia că declaraţiile la adresa românilor nu au fost făcute numai în timpul discursului de la Duisburg. SPD a publicat duminică un al doilea material video cu Ruttgers, care într-un miting electoral din oraşul Muenster, foloseşte aproape aceleaşi citate când se referă la români. De asemenea, există informaţii că aceleaşi declaraţii ar fi fost făcute şi în timpul unei reuniuni la Bonn, la care a participat şi cancelarul Angela Merkel.

Opoziţia din Landtag-ul de la Düsseldorf, formată din SPD (social-democraţi) şi Verzi, va dezbate în această săptămâne acest subiect, dorind să ştie exact de câte ori, în apariţiile sale electorale, a făcut Ruttgers uz de controversatele pasaje la adresa românilor, scrie Sueddeutsche Zeitung. Prima şedinţă a Parlamentului, după pauza de vară, începe miercuri.

Parlamentul trebuie să îşi clarifice relaţia cu premierul, care, prin declaraţiile sale antiromâneşti, a adus "grave prejudicii" politicii externe, a declarat un vicepreşedinte al SPD, Ralf Jager.

Premierul landului Nordrhein-Westfallen, Jurgen Ruttgers, şi-a cerut scuze încă de vineri seară pentru declaraţiile sale controversate la adresa românilor, motivând că intenţia sa a fost să-i apere pe lucrătorii germani din regiune, nu să jignească pe cineva.

"Am vrut să-i apăr pe lucrătorii germani din regiunea Nordrhein-Westfallen, ale căror performanţe sunt recunoscute la nivel mondial şi care, din cauza unor decizii greşite, şi-au pierdut locurile de muncă. Nu am vrut să jignesc pe nimeni. Dar dacă s-a întâmplat acest lucru, atunci îmi pare rău", a declarat Jurgen Ruttgers.

Reprezentanţii SPD şi ai Verzilor consideră că scuzele politicianului CDU nu sunt credibile. "Declaraţiile sale nu sunt scăpări retorice, ci o intervenţie sistematică ce este caracterizată de xenofobie, în plină campanie electorală", a declarat Reiner Priggen, vicepreşedinte al Verzilor.

Ceea ce face liderul CDU ar fi, în opinia Verzilor, "rasism curat" şi acesta ar trebui să demisioneze din funcţia de premier al landului Renania de Nord-Westfalia (NRW).

Renate Künast, reprezentantă a Verzilor, spune că Ruttgers este recidivist într-ale rasismului şi că scuzele sale nu sunt credibile. "Îi cer cancelarului Merkel să ia de îndată măsuri", spune aceasta, atrăgând atenţia că Ruttgers nu mai are integritate pentru a fi reprezentant al CDU.

Jurgen Ruttgers este cunoscut pentru declaraţiile sale cu accente xenofobe. În 2000, în timpul campaniei electorale regionale acesta s-a impus prin sloganul "Copii în loc de indieni" (Kinder statt Inder), făcând referire la intenţia guvernului german de a atrage ingineri şi informaticieni din străinătate pentru a face faţă lipsei de forţă de muncă calificată.

Şi ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, candidatul SPD pentru postul de cancelar, a criticat dur declaraţiile xenofobe la adresa românilor făcute de fruntaşul partidului lui Angela Merkel, Jurgen Ruttgers (CDU), spunând că acestea aduc grave prejudicii politicii externe germane.

Steinmeier a declarat sâmbătă, în timpul unui miting electoral la Duisburg, că Ruttgers "a adus prejudicii atât de mari, încât politicii externe îi va fi foarte greu să remedieze pagubele făcute", potrivit Tagesspiegel.

În plus, Steinmeier a spus, potrivit Focus, că este "o ruşine" că premierul landului NRW jigneşte românii şi ia în derâdere chinezii, asemenea declaraţii dând apă la moară extremiştilor.

Partenerii de coaliţie de la FDP s-au abţinut, pentru moment, de la critici la adresa premierului NRW, dar s-a distanţat de declaraţiile acestuia cu precauţie, scrie Die Zeit. "Premierul a vrut să laude prin aceste metafore populiste competenţa lucrătorilor germani", a spus secretarul general al filialei SPD din landul NRW, Christian Lindner. Scopul lui Ruttgers este, în opinia lui Lindner, nobil, dar transpunerea acestuia a fost destul de necizelată.

Gregor Gysi, liderul facţiunii Die Linke din Bundestag, a spus, referitor la declaraţiile premierului landului NRW, că acesta are o campanie electorală "periculoasă şi sărăcăcioasă". Gysi a spus că nivelul lui Ruttgers a scăzut considerabil prin aceste declaraţii xenofobe. În acelaşi timp, Gysi a atras atenţia că politicianul CDU nu ar trebui să atace românii şi chinezii, ci conducerea Nokia, care a decis mutarea fabricii de la Bochum la Jucu.

Un vicepreşedinte al filialei SPD din landul NRW, Ralf Jager, este însă foarte critic, spunând că declaraţiile despre români ale lui Ruttgers sunt "aproape xenofobe".

Reiner Priggen, de la Partidul Verzilor, a spus că este o "deraiere fără margini", care nu poate fi acceptabilă pentru un politician de vârf.

Michael Groschek, secretar general al filialei din landul NRW al SPD, spune că aceste filmuleţe arată că declaraţiile politicianului CDU nu sunt o coincidenţă, ci că fac parte dintr-o "strategie bine calculată de campanie".

Pe de altă parte, secretarul general al filialei NRW a CDU, Hendrik Wust, respinge criticile SPD ca fiind deja "o temă răsuflată", întrucât Ruttgers a dat deja suficiente explicaţii.