MENIU

Un raport al PE face dovada fraudelor comise de europarlamentari

Foto: Realitatea TV

Fraude sistematice în cadrul Parlamentului European. Un raport secret al instituţiei, obţinut de o organizaţie neguvernamentală demonstrează că europarlamentarii pot încasa câştiguri de peste un milion de euro într-un mandat de cinci ani, bani proveniţi din buzunarele contribuabililor.

Documentul intrat în posesia asociaţiei britanice TaxPayers'Alliance a fost întocmit anul trecut de şeful organismului pentru audit intern al Parlamentului European. El relatează câteva cazuri flagrante de fraude comise de membrii Parlamentului European. Pornind de la acest raport, organizaţia arată cum europarlamentarii pot băga în buzunare mai mult de un milion de euro recurgând la diverse artificii cu indemnizaţiile şi deconturile la care au dreptul.

Raportul confidenţial arată că unii aleşi au cerut bani pentru plata unor asistenţi inexistenţi. Mai mult pe numele persoanelor fictive au apărut bonusuri uriaşe iar banii au fost deturnaţi către companii-paravan. Practica cea mai răspândită pare a fi supraîncărcarea facturilor şi asta pentru că europarlamentarii nu sunt obligaţi să facă dovada cheltuielilor prin chitanţe.

Aceste nereguli au fost sesizate şi anul trecut când un europarlamentar britanic care a citit documentul, a refuzat să semneze o înţelegere de confidenţialitate şi a făcut publice unele cifre. Dezvăluirile lui Chris Davis despre corupţia din Parlamentul European au stârnit interes în întreaga Uniune, dar în pofida situaţiei jenante, plenul a votat pentru păstrarea confidenţialităţii raportului.

Mai multe articole despre:
europarlamentari PE