MENIU

Un protestatar moldovean a povestit cum a fost bătut cu bestialitate de poliţie în Penitenciarul 13 - VEZI VIDEO

Iurie Crăciuneac, un tânăr de 29 de ani, a povestit pentru Realitatea TV cum a fost torturat o noapte întreagă
Foto: RTV

IZOLATORUL 13. Aceasta este închisoarea din Chişinău unde zeci de tineri moldoveni au fost bătuţi cu bestialitate şi umiliţi pentru că au participat la protestele anticomuniste din 7 aprilie.

Iurie Crăciuneac, un tânăr de 29 de ani, a povestit pentru Realitatea TV cum a fost torturat o noapte întreagă.

Iurie se întorcea de la Chişinău la Cahul cu autobuzul, când a fost reţinut de poliţişti alături de alţi 30 de oameni care participaseră la manifestaţii. "Am fost duşi la Comisariat. Chiar de la primul pas pe care l-am facut pe pământ am început a fi loviţi", a declarat tânărul.

Tânărul spune că a fost torturat în beciurile poliţiei. "Am stat două ore cu mâinile în sus la un perete la care majoritatea au îngheţat, mai că nu le-au degerat degetele. În momentul în care încercai să ridici capul unui coleg erai lovit cu bocancii sau cu pumnii în piept", a mai declarat Crăciuneac.

Protestatarilor li s-au luat şi amprentele. Apoi, au fost mutaţi la Peniteniciarul 13, numit şi Izolatorul Morţii. Iurie ne-a spus de ce se numeşte aşa penitenciarul: "Am intrat într-o morişcă de bătăi în care toţi loveau din toate părţile, cu mâinile, cu picioarele, cu sticle de apă. Era ceva groaznic."

Iurie a fost eliberat de poliţie, dar are în continuare interdicţie de a părăsi Republica Moldova.