MENIU

Un prim-procuror din Vişeul de Sus trimite infractorii... la spovedanie

Foto: techshout.com
În loc să-i trimită după gratii, un prim-procuror trimite infractorii la preot.

Procurorul NUP sau Tătuca. Aşa îl cunosc maramureşenii pe Vasile Pop, prim-procuror de pe lângă Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeul de Sus. Cazuri de ultraj, viol, şantaj sau complicitate la furt. De ce să-i trimită pe făptaşi în faţa justiţiei, dacă Dumnezeu le poate ierta păcatele?

Într-o înregistrare primită de Realitatea TV, procurorul vorbeşte cu doi bărbaţi din Vişeul de Sus care terorizează, de ani buni, localitatea. Cei doi au săvârşit tot soiul de fapte - ultraj, şantaj, viol, complicitate la furt - însă Tătuca, procurorul-şef din Vişeul de Sus, i-a trimis de fiecare dată... la preot.

Ultima abatere de la lege a celor doi bărbaţi, Crăcană Olimpiu şi Grad Ioan, a avut loc în luna august a anului acesta, în ziua în care premierul Călin Popescu Tăriceanu era în vizită la Vişeul de Sus.

În timp ce fluidizau traficul, poliţiştii de la Circulaţie au fost abordaţi de un tânăr care le-a cerut ajutorul pentru că prietena lui a fost sechestrată într-un bar. Agresorii, Crăcană şi Grad, în stare vădită de ebrietate, au refuzat s-o elibereze pe tânără, însă unul dintre poliţişti a reuşit să o scape. Cei doi, Crăcană şi Grad, au hotărât însă să se răzbune şi au aruncat cu lăzi după omul legii şi l-au urmărit până într-o intersecţie. Nici colegul acestuia nu a scăpat de agresiuni. Numai trupele de intervenţie rapidă i-au calmat pe cei doi agresori. Aceştia au fost conduşi la audieri, fiind acuzaţi de ultraj. Aici a intrat în scenă şi procurorul. 

Contactat telefonic de reporterii Realitatea TV, Procurorul Tătuca a dat soluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul celor doi: "N-au fost loviţi poliţiştii, deci n-a fost un ultraj. A fost o conduită oarecum necorespunzătoare. Pentru acest lucru, Crăcan a fost sancţionat contravenţional."

Poliţiştii din Maramureş sunt însă de altă părere. Aceştia au sesizat Parchetul conform legii, iar cazul a ajuns şi în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii. Membrii consiliului CSM au găsit însă soluţia: au clasat cazul pentru că sesizarea a fost una anonimă, nesemnată.

Vasile Pop, într-o discuţie telefonică, a afirmat că "poliţiştii nu au fost loviţi, deci nu a fost un ultraj. Aveau dreptul să facă o plângere, n-au făcut plângere, înseamnă că sunt mulţumiţi." În ceea ce priveşte infracţiunile de care sunt învinuiţi, ultraj, viol, santaj, Tătuca a conchis: "Nu judecăm oamenii după antecedentele lor, ci după faptele comise."

Mai multe articole despre:
viol CSM procuror