MENIU

Un militar american a primit zece ani de închisoare pentru că a furnizat secrete de apărare

Foto: bebo.com

Un fost militar din marina americană a fost condamnat vineri la zece ani de închisoare în New Haven pentru că a furnizat informaţii secrete în 2000 şi 2001 unei asociaţii cu legături cu terorişti.

Judecătorul a respins însă acuzaţiile de "susţinere materială furnizată terorismului".

Hassan Abu-Jihad
, care se numea Paul Hall când se afla în marină, "a furnizat informaţii unor persoane ştiind că ele puteau fi folosite pentru a pune în pericol vieţile a sute de membri ai marinei", potrivit Departamentului Justiţiei.


Potrivit elementelor prezentate instanţei în procesul ce a avut loc în martie 2008, Abu Jihad furniza aceste informaţii unei societăţi pentru crearea de site-uri de internet, cu sediul la Londra, "Azzam Publications". Această societate este suspectată că a furnizat "susţinere materială unor persoane implicate în acte de terorism".


"În momentul în care informaţiile clasate "secret de apărare" au fost dezvăluite, Abu Jihad era în serrviciu în Orientul Mijlociu, la bordul USS Benfold, potrivit Departamentului Justiţiei.
Printre probele prezentate se numără un schimb de e-mailuri în care acuzatul îl elogia pe Osama ben Laden.


Cu câteva luni înainte, la 12 octombrie 2000, un atentat al-Qaida împotriva USS Cole, în Yemen, s-a soldat cu moartea a 17 americani