MENIU

Un manuscris al lui Antoine de Saint Exupéry a fost vândut la licitaţie pentru peste 300.000 euro

Foto: britannica.com

Un manuscris inedit de-al scriitorului Antoine de Saint Exupéry, care dezvăluie circumstanţele accidentului de avion suferit în deşert, a fost vândut, miercuri, pentru suma de 312.750 de euro, cumpărătorul fiind Musée des Lettres et Manuscrits din Paris.

Manuscrisul, care relatează istoria accidentului care l-a făcut pe Exupéry să petreacă trei zile în deşert, experienţă ce stă la bază cărţii care l-a consacrat, "Micul Prinţ", s-a transformat ulterior într-un capitol al romanului "Terre des Hommes"("Pamântul oamenilor"), premiat în 1939 de Academia Franceză cu Marele Premiu al Romanului. Primul capitol al manuscrisului este inedit, relatând circumstanţele plecării, alegerea rutei, dar şi pasaje care au fost suprimate din ediţia de librărie.

Alături de manuscrisul care a făcut deliciul colecţionarilor, au fost puse în vânzare trei exemplare ale unor nuvele, toate cu dedicaţii din partea autorului. Câteva obiecte personale ale scriitorului, cum ar fi o pălărie, o pereche de mănuşi şi o jachetă de pilot, au fost doar expuse, fără a fi destinate vânzării.

Manuscrisul elucidează enigma dispariţiei lui Exupéry şi a ajutat la localizarea unor bucăţi ale avionului, care s-au scufundat în apele Mediteranei, când avionul a fost doborât de un aparat german, în timpul celui de-al doilea război mondial. În 1935, pe 30 decembrie, avionul, care zbura între Paris şi Saigon (Vietnam), s-a prăbuşit în plin deşert, în Libia. Saint Exupéry şi Prévot, mecanicul care îl însoţea, s-au găsit pierduţi în deşert.

Suma obţinută este destinată fundaţiei Antoine de Saint-Exupéry pour la Jeunesse, pentru a spijini tinerii aflaţi  în dificultate, din întreaga lume.
Mai multe articole despre:
manuscris