MENIU

Un lider al-Qaida afirmă că organizaţia ar putea folosi armele nucleare pakistaneze împotriva SUA

Foto: trendsupdates.com

Al-Qaida ar folosi armele nucleare pakistaneze în lupta sa împotriva Statelor Unite, dacă ar avea acces la ele, a declarat duminică un lider al grupării, Abu Saeed al-Masri.

Trupele pakistaneze se luptă cu talibanii, aliaţi al-Qaida, în valea Swat din luna aprilie, după ce aceştia au încercat să preia controlul asupra unui district situat la 100 de kilometri nord-vest de capitală, ceea ce a alimentat temerile că arsenalul nuclear al acestei ţări ar putea cădea în mâinile militanţilor.

"Cu voia lui Dumnezeu, armele nucleare nu vor cădea în mâinile americanilor, ci le vor lua mujahedinii şi le vor folosi împotriva americanilor", a declarat Mustafa Abu al-Yazid, liderul al-Qaida în Afganistan, într-un interviu acordat postului de televiziune Al Jazeera.

Întrebat despre planurile grupării, militantul egiptean a răspuns: "Strategia organizaţiei (al Qaida) în perioada următoare este aceeaşi ca în perioada precedentă: să lovească în capul şarpelului, în capul tiraniei - Statele Unite. Acest lucru poate fi realizat prin eforturi continue pe fronturile deschise şi prin deschiderea de noi fronturi, într-un mod în care să fie atinse interesele islamului şi musulmanilor şi prin intensificarea operaţiunilor militare care să îl secătuiască pe duşman pe plan financiar".

Liderul militant a sugerat că numirea unui lider nou pentru unitatea din Peninsula Arabă, Abu Basiral-Wahayshi, ar putea realimenta campania din Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol. "Ţintele noastre au fost întotdeauna americanii (...) şi petrolul pe care îl fură pentru a câştiga putere, pentru a-i lovi pe mujahedini şi pe musulmani. A existat un obstacol în această muncă, din motive care nu pot fi dezvăluite în prezent, dar recent au fost unite eforturile şi există unitate în jurul unui singur lider", a precizat el.

Abu al-Yazid, cunoscut şi drept Abu Saeed al-Masri, a declarat că al-Qaida va continua "operaţiunile pe scară largă împotriva duşmanului" - referindu-se la Statele Unite. "Am cerut şi cerem ca toate ramurile al-Qaida să desfăşoare astfel de operaţiuni", a spus el, referindu-se la atacuri împotriva forţelor americane din Irak şi Afganistan.

El a dat, însă, asigurări că organizaţia este dispusă să accepte un armistiţiu de circa 10 ani cu Statele Unite, dacă Washingtonul este de acord că îşi retragă trupele din ţările musulmane şi dacă  nu vor mai susţine Israelul şi guvernele prooccidentale din ţările musulmane.

Întrebat despre unde se ascund liderii al-Qaida, el a răspuns: "Slavă Domnului, şeicul Osama (ben Laden - n.red.) şi şeicul Ayman al-Zawahiri sunt în siguranţă; nu ştim unde sunt, dar suntem în contact direct cu ei".   
Mai multe articole despre:
Irak Afganistan al-Qaida Statele Unite Washington