MENIU

Un interlop cercetat în dosarul utilajelor furate din Occident a intrat cu maşina în autoturismul Poliţiei, la Borşa

Foto: pitesteanul.ro
IPJ Baia Mare: Tânărul nu este de găsit în acest moment, dar poliţiştii au toate informaţiile necesare pentru a-l identifica

Focuri de armă la Borşa, în judeţul Maramureş. Iniţial, un cunoscut interlop cercetat în dosarul utilajelor furate din Occident, a lovit cu autoturismul, de mai multe ori, maşina poliţiştilor. Ca să-l prindă pe bărbat, oamenii legii au tras mai multe focuri de armă.

Poliţiştii au continuat seria de percheziţii, iar procurorii au emis mandate de aducere în dosarul "Buldozerul". În timpul procedurii, unul dintre suspecţi, Nicoară M., a fost prins în trafic de un echipaj al Poliţiei. Venind din sens opus, cu un autoturism de teren neînmatriculat, acesta a accelerat şi a intrat în maşina Poliţiei, lovind-o de trei ori, după care a întors autoturismul şi a avariat alte trei maşini parcate în zonă.

"Tânărul nu este de găsit în acest moment, dar poliţiştii au toate informaţiile necesare pentru a-l identifica", a spus, la Realitatea TV, Voichiţa Zehan, purtătorul de cuvânt al IPJ Baia Mare, asigurând, totodată, că în zona Borşa se află, în prezent, mai multe echipe de identificare.

Investigaţiile în dosarul "Buldozerul" au fost declanşate de procurorii DIICOT în luna martie 2009, când autorităţile judiciare din Belgia şi Franţa au sesizat autorităţile române în legatură cu existenţa unei grupări infracţionale din ţara noastră care sustrăgea repetat, de pe teritoriul unor state ale Uniunii Europene, utilaje de mare forţă (excavatoare, macarale, buldozere) folosite în construcţiile de drumuri şi imobile şi falsificarea documentelor de transport  internaţional / intracomunitar.

Utilajele industriale treceau graniţa, cu acte false, fără a fi dezmembrate, fiind ascunse, ulterior, în pădurile din Maramureş sau pe diferite şantiere. Astfel introduse în ţară, ele erau apoi comercializate, la preţuri sub valoarea de piaţă a acestora, unor societăţi comerciale cu sediul social în judeţele Suceava, Hunedoara, Maramureş şi Constanţa.

Peste 1.000 de poliţişti de frontieră şi procurori DIICOT au făcut descinderi, în 16 iulie, în cinci judeţe: Maramureş, Cluj, Vâlcea, Arad şi Timiş. Valoarea totală a utilajelor identificate, până în acest moment, este de aproximativ 1,5 milioane de euro. Preţul unui utilaj se ridica la sume cuprinse între 50.000 - 100.000 euro.

Din cei 15 suspecţi reţinuţi în urma descinderilor la Borşa, doar nouă au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Nu este prima dată când poliţiştii au asemenea probleme în Borşa. În timpul descinderilor din iulie, alţi doi poliţişti au fost implicaţi într-un incident asemănător, când doi fraţi anchetaţi în acelaşi dosar "Buldozerul", au încercat să dea cu maşina peste ei.