MENIU

Un fost membru al Congresului american a fost condamnat la 13 ani închisoare pentru corupţie

Foto: black-and-right.com

Un fost membru democrat al Camerei Reprezentanţilor, William Jefferson, a fost condamnat vineri la 13 ani închisoare şi la plata unei amenzi de peste 470.000 de dolari, întrucât "a profitat de funcţia sa pentru a cere mită", a anunţat Departamentul Justiţiei.

Jefferson, în vârstă de 62 de ani, fost reprezentant al statului Louisiana, fusese găsit vinovat în luna august de către un tribunal din Virginia pentru 11 capete de acuzare, între care complot în vederea comiterii unor acte de corupţie.

"Lunga pedeapsă cu închisoarea pronunţată împotriva lui Jefferson trebuie să reamintească în mod categoric tuturor celor care ocupă funcţii publice că acceptarea mitei poate - şi trebuie - să aibă consecinţe severe", se arată într-un comunicat al Departamentului Justiţiei.

Ancheta care a dus la punerea sub acuzare a congresemenului în 2007 a stabilit că Jefferson ascunsese în congelator 90.000 de dolari bani gheaţă. El era suspectat că a încasat peste 400.000 de dolari în schimbul favorizării, prin influenţa de care se bucura, a deschiderii unei filiale în Africa a unei societăţi din domeniul telecomunicaţiilor.

Actul de punere sub acuzare a dezvăluit că Jefferson ar fi fost implicat în mai multe afaceri de corupţie, în special în Nigeria, Ghana, Guineea Ecuatorială, Botswana şi Republica Democratică Congo.