MENIU

Un fost gardian nazist a fost expulzat din SUA

Foto: majesty.ro

Un fost gardian nazist în vârstă de 83 de ani, care a participat la masacrarea a 8.000 de evrei în Polonia în 1943 şi care după război a obţinut cetăţenia americană, a fost expulzat în Austria, a anunţat Departamentul american al Justiţiei.

Josias Kumpf a fugit din Austria în 1956 şi în 1964 a obţinut cetăţenia americană, a informat departamentul. În 2003, după anchete asupra acţiunilor sale în timpul celui de al Doilea Război Mondial, administraţia americană a cerut justiţiei să-i retragă cetăţenia, ceea ce a obţinut în mai 2005.

Ancheta autorităţilor americane a arătat că Josias Kumpf, născut în Serbia, a devenit gardian SS în lagărul din Sachsenhausen, în Germania, în octombrie 1942, înainte de a fi transferat în lagărul de muncă forţată Trawniki din Polonia. Chiar el a recunoscut că a participat la o operaţiune nazistă care a dus la uciderea a 42.000 de evrei în doar două zile, în trei lagăre din Polonia.

Kumpf a participat personal la uciderea a 8.000 de evrei, dintre care 400 copii, "având grijă ca cei care nu erau decât pe jumătate morţi sau în convulsii să nu poată scăpa", a spus departamentul. "Dacă una dintre aceste persoane încerca să scape, misiunea lui era de a trage pentru a ucide", a adăugat el.

Mai multe articole despre:
SUA Austria evrei expulzare nazist lagăre