MENIU

Un expert rus îi recomandă lui Filat să înceapă dialogul cu Putin prin a-i prezenta scuze

Vlad Filat nu crede că modificarea Constituţiei statului moldovean e o idee bună.

\"Din păcate, politica autorităţilor moldovene timp de 18 ani este stabilită nu de convingeri şi apartenenţă de partid, ci de poziţionarea geografică dintre România şi Ucraina. Factorul rusesc se ia în considerare. Inclusiv datorită regimului transnistrean prorusesc, unde locuiesc peste 140 de mii de cetăţeni ruşi, ceea ce reprezintă circa 40% din populaţia Transnistriei\", a spus directorul Institutului Internaţional al Statelor noi, Aleksei Martînov.

Premierul moldovean Vlad Filat ar trebui să înceapă dialogul cu omologul său rus Vladimir Putin prin a-i prezenta scuze, a spus expertul rus Aleksei Martînov pentru agenţia Regnum, comentând declaraţiile premierului R. Moldova publicate în presa română.

\"Bazându-se pe dialogul cu Vladimir Putin, premierul moldovean Vlad Filat ar trebui să înceapă prin prezentarea unor scuze personale şi oficiale pentru eşecul grosolan şi fără precedent al Memorandumului Kozak, din 2003. Întrucât, prietenii de azi ai lui Filat şi cu participarea lui personală, în rol secund, în anul 2003, în faţa Ambasadei ruse de la Chişinău, au ars în mod public portretul preşedintelui rus Vladimir Putin şi au călcat în picioare drapelul rus\", a explicat pentru agenţia Regnum directorul Institutului internaţional al statelor noi, Aleksei Martînov, comentând declaraţiile premierului R. Moldova Vlad Filat pentru presa română.

\"Din păcate, politica autorităţilor moldovene timp de 18 ani este stabilită nu de convingeri şi apartenenţă de partid, ci de poziţionarea geografică dintre România şi Ucraina. Factorul rusesc se ia în considerare. Inclusiv datorită regimului transnistrean prorusesc, unde locuiesc peste 140.000 de cetăţeni ruşi, ceea ce reprezintă circa 40% din populaţia Transnistriei. Ce vrea să obţină Filat de la autorităţile ruse? Ca Rusia să lase şi să-i uite pe cei 140.000 de cetăţeni ai săi? Sau să permită nimicirea lor fizică, prin retragerea forţelor de menţinere a păcii şi a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria? Sau Putin ar trebui să ceară personal \'căpitanilor\' business-ului rusesc să-şi lase activele din Transnistria în favoarea lui Filat şi a prietenilor lui? Bineînţeles că acest lucru nu se va întâmpla!\", a spus Martînov.

\"Tânărul premier moldovean îi induce în eroare pe colegii mai mari de la Bucureşti. Nu este exclus ca după astfel de declaraţii Putin nici să nu mai vrea să se mai întâlnească cu omologul său moldovean. Cred că fostul preşedinte rus încă nu a uitat înjosirea din 2003, când, după mari eforturi din partea rusă în soluţionarea definivă a problemei transnistrene, cu câte va ore înainte de ceremonia şi vizita oficială a lui Putin la Chişinău, reglementarea a fost întreruptă. Mai mult, atunci, în 2003, tocmai Vlad Filat şi colegii săi de azi din coaliţie, în mod public, s-au exprimat împotriva soluţionării definive a problemei transnistrene\", a adăugat expertul rus.