MENIU

Un european din trei va fi afectat de gripa porcină

Foto: scienceline.ro

Unu din trei locuitori, din Uniunea Europeană, ar putea fi infectat cu virusul H1N1, în următoarele luni, a avertizat Androulla Vassiliou, comisarul european al sănătăţii.

"Din datele pe care le avem, în jur de 30% din populaţie va contacta gripa porcină. În acest caz, ne putem aştepta la un număr semnificativ de morţi", a declarat Androulla Vassiliou

"Ne temem ca virusul să nu evolueze şi să devină mai agresiv, în lunile viitoare", a explicat comisarul european al sănătăţii, apelând la europeni să rămână vigilenţi şi să nu neglijeze efectul socio-economic al gripei H1N1.

"Relansarea economică în Uniunea Europenă ar putea fi afectată. Mai multe sectoare economice, precum turismul ar avea de suferit", a subliniat comisarul cipriot.

"Va creşte numărul concediilor medicale, va scădea consumul din cauza sentimentului de nesiguranţă provocând scăderea productivităţii", a spus Androulla Vassiliou.

Comisarul i-a îndemnat pe europeni să se vaccineze în număr mare, reamintind că cu cât numărul persoanelor vaccinate e mai mare cu atât riscul ca pandemia se să extindă e mai mic.

Vassiliou consideră că e necesar ca şcolile unde sunt cazuri de gripă porcină, confirmată, să fie închise imediat.

"Epidemia de gripă porcină e departe de a afecta din plin Europa, situaţie care se datorează, în parte, climatului meteo blând", a concluzionat comisarul european.