MENIU

Un decret vechi, încă în vigoare, le interzice pariziencelor să poarte pantaloni

În unele state americane, amantlâcul poate fi foarte costisitor.

Un decret care a datează din 1800 şi le interzice femeilor purtarea pantalonilor este încă în vigoare la Paris. Astfel capitala franceză este teoretic mai strictă decât Sudanul în ceea ce priveşte vestimentaţia de damă.

În 1800, pariziencele care purtau pantaloni trebuiau să se \"prezinte la secţia de poliţie pentru a primi autorizaţie\". O sută de ani mai târziu, \"femeile care voiau să se îmbrace ca nişte bărbaţi\" au putut trece de la rochii la pantaloni cu o singură condiţie: \"să ţină în mână hăţurile cailor\".

Acestui decret i s-a adăugat o clauză, în 1909, potrivit căreia pantalonii deveneau obiect vestimentar permis femeilor, dacă acestea mergeau pe bicicletă.

O organizaţie care lupta pentru dreptul egalităţii între sexe a cerut în 1969 ca acest decret să fie dizolvat, însă şeful poliţiei pariziene, de la acea vreme, a fost de părere că trebuie să rămână în vigoare atâta timp cât \"moda este în permanentă schimbare\".

Ultima încercare de a renunţa la această regulă demodată a fost făcută în 2003,  de către un membru al partidului de dreapta UMP. Se pare că şi de această dată autorităţile au susţinut că \" uneori este mai bine să nu schimbi o lege decât ca statul să intervină pentru a schimba moravuri\".

Evelyne Pisier, profesor de drept, susţine că deşi este obligatoriu să poarte pantaloni la serviciu, poliţistele din Paris încalcă legea.

Mai multe articole despre:
0 Franţa Paris modă lege poliţiste femei Sudan pantaloni