MENIU

Un cutremur cu o magnitudine de 5.5 pe scara Richter s-a produs pe 5 august

Foto: gandul.info
Mărmureanu: Cutremurul a fost unul de suprafaţă şi nu va avea urmări

Seismul a avut magnitudinea 5,5 şi s-a produs la o adâncime de 20 kilometri în Marea Neagră, potrivit unui comunicat oficial al Institutului de Fizică a Pământului.

Seismul cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter s-a produs la ora 10.49 şi a fost resimţit în Capitală şi în zona Dobrogei. Epicentrul a fost în zona de graniţă cu Bulgaria.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, seismul a avut o intensitate, în zona epicentrală, de VI pe scara Mercalli.

''Cutremurul s-a produs pe Falia Shabla, o falie activă din Bulgaria. Cutremurul a fost unul de suprafaţă şi nu a produs pagube importante'', a declarat Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizică a Pământului.

Reprezentanţii Centrului de Avertizare au susţin însă că seismul a avut o magnitudine mai mică, doar 4,8 pe scara Richter. ''Cutremurul nu a avut o magnitudine foarte mare. A avut doar 4,8 pe scara Richter. A avut loc foarte aproape de 2 Mai, nu e în mare, ci pe uscat. Pe zona respectivă au fost mai multe seisme, şi zilele trecute au mai fost in locaţia aceasta cutremure'', a declarat Toader Victorin, şef Laborator Centru de Avertizare.

Se pare că seismul ar fi putut avea urmări destul de grave, deoarece în zonă se află Centrala de la Cernavodă. 

Ultimul seism a avut loc în România pe 25 aprilie, având magnitudinea de 5,3 pe scara Richter.

Experţii seismologi susţin că, în România, cutremurele de magnitudine mare (peste 7 grade) se produc cu o periodicitate de 30-40 de ani. Ultimele trei seisme majore despre care există informaţii s-au produs în anii 1908, 1940 şi 1977.

Ultimul cutremur devastator din România a avut loc în seara zilei de 4 martie 1977, care a avut o magnitudine de 7,2 . În urma acestui cutremur au murit peste 1.500 de oameni, majoritatea în Capitală.

Citeşte şi

Cutremurul a avut o magnitudine de 4,7 la Sofia

Palatul Parlamentului şi Centrala de la Cernavodă sunt cele mai sigure clădiri din România

Trafic mare în reţelele de telefoni
e
Mai multe articole despre:
cutremur Bucureşti Marea Neagră magnitudine