MENIU

Un controversat ginecolog italian crede că scandalul traficului de ovule din România este un complot

Foto: iltempo.ilsole24ore.com

Controversatul ginecolog italian Severino Antinori, preşedinte al World Association of Reproductive Medicine, crede că în scandalul traficului de ovule din România ar putea fi vorba de "gelozia" medicilor români faţă de colegii lor israelieni sau de un complot spaniol, relatează cotidianul Il Tempo.

Pionier al fertilizării asistate, potrivit cotidianului, Atinori este convins că "este nevoie de precauţie înainte de a vorbi de trafic cu ovule". "Eu îi cunosc pe gincologii israelieni şi ştiu că sunt foarte serioşi, sunt persoane excelente: poate că toată afacerea este rezultatul "geloziei" specialiştilor români", a spus el.

O altă posibilitate este aceea a unei înscenări, crede medicul. "Realitatea acestor acuzaţii este legată de grupul spaniolilor care vor să discrediteze această ţară (România - n.red.). Totul este făcut special pentru a determina cuplurile să nu mai meargă în România, ci să folosească structurile spaniole sau din Belgia", a subliniat el.

"Donarea de ovule, dacă este făcută moral, are o mare valoare, de exemplu în Spania este foarte utilizată. Trebuie să ai grijă în legătură cu astfel de ştiri, pentru că în spatele lor s-ar putea ascunde şi intenţia vreunui grup catolic de a condamna aceste practici", a adăugat medicul.
Controversatul medic italian, Severino Antinori, afirmă că a clonat cu succes trei copii, în prezent în vârstă de nouă ani, care sunt sănătoşi şi trăiesc în Europa de Est. Antinori este supranumit "mamoşul bunicilor" după ce a ajutat, în 1994, o femeie de 63 de ani să aducă pe lume un copil.

28 de persoane, între care şi cetăţeni străini, au fost duse cu mandat pentru audieri, duminică, la sediul DIICOT, în scandalul legat de traficul cu ovule de la clinica Sabyc, fiind reţinute, până în prezent, trei persoane, au declarat surse judiciare. Clinica Sabyc a mai fost implicată în câteva scandaluri legate de transplant, de-a lungul celor zece ani de funcţionare. În 2002, Sabyc a făcut obiectul unui scandal în Israel, când rabinul-şef a luat atitudine în privinţa fertilizării evreicelor cu ovule străine. În 2005, Ministerul Sănătăţii a depus o sesizare la Parchetul Capitalei în legătură cu traficul de embrioni umani, însă patronul clinicii, Miron Harry, a negat orice implicare.

Clinica a fost înfiinţată de o familie de medici israelieni în 1999 şi, oficial, a făcut până acum aproximativ 2.000 de inseminări artificiale. De serviciile ei au beneficiat sute de cupluri, în special din Israel şi Germania, care au plătit sume între 10.000 şi 15.000 de euro.