MENIU

Un caz similar celui al lui Bernard Madoff reţine atenţia şi în Liban

Foto: israelmagazine.co.il

Bancherul Salah Ezzedine, supranumit "Bernard Maddof libanez" de presa locală, pentru că a delapidat banii clienţilor săi, a fost acuzat de deturnare de fonduri şi fraudă, a anunţat duminică agenţia oficială libaneză ANI, citată de AFP.

Bancherul, un şiit originar din sudul Libanului, s-a predat autorităţilor luna trecută, după falimentul băncii sale, care a provocat pierderi de peste un miliard de dolari clienţilor săi, în majorite şiiţi.

Presa locală scrie că, pentru a strânge cât mai mulţi bani, Ezzedine le-ar fi promis clienţilor săi - printre care locuitori ai ţărilor din Golf - dobânzi de până la 60%. Asociatul bancherului libanez, Youssef Faour, a fost acuzat sâmbătă pentru aceleaşi delicte.

Salah Ezzedine şi-a început cariera prin organizarea de pelerinaje la Mecca pentru pelerinii şiiţi. Presa locală susţine că o mare parte a clienţilor săi sunt militanţi Hezbollah, iar Ezzedine ar fi, de asemenea, un apropiat al formaţiunii şiite. Liderul formaţiunii, Hassan Nasrallah, a dezminţit însă recent orice legătură între mişcarea sa şi Salah Ezzedine.

Secretul bancar le interzice bancherilor din Liban să dezvăluie numele clienţilor lor sau să ofere detalii despre conturi, decât dacă au acordul scris al cerui vizat sau dacă declară falimentul.

Mai multe articole despre:
Liban faliment bancher Bernard Madoff