MENIU

Un bebeluş născut la Spitalul Judeţean din Galaţi şi-a rupt piciorul în spital

Foto:RTV

Băieţelul născut pe 6 ianuarie în maternitatea Spitalului Judeţean din Galaţi a suferit fractura de femur în unitatea medicală, însă cadrele medicale nu au observat nimic, ele urmând a fi sancţionate, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Aurel Nechita.

Comisia de anchetă înfiinţată din ordinul ministrului Sănătăţii pentru a cerceta cazul bebeluşului cu fractură de femur de la Galaţi a concluzionat că bebeluşul a suferit fractura de femur în timpul spitalizării, fapt nerecunoscut până acum de cadrele medicale.

"Noi am tras concluziile foarte clar şi anume că picioruşul copilului s-a rupt în timpul spitalizării. Nu există niciun dubiu în ce priveşte acest lucru. Dar sunt mai multe variante: fie că piciorul s-a rupt în timpul extracţiei, fie că asta s-a întâmplat după", a declarat secretarul de stat.

Oficialul a precizat că medicii au neglijat anumite aspecte şi reguli sanitare încă din momentul naşterii. Ulterior, în timpul zilelor de spitalizare, nu i-au făcut bebeluşului nicio radiografie, ci i-au aplicat comprese reci pe piciorul fracturat, deşi nou-născutul suferea vizibil.

"Cadrele medicale trebuiau să ţină cont că era o sarcină deosebită şi că medicul nu avea dreptul să intre singur în sala de operaţie, însoţit doar de o asistentă. Apoi mai este de spus că, în aceste condiţii, şefa secţiei a stat în sala de operaţie şi a asistat ca din tribună în condiţiile în care ar fi putut să intre mâna a doua. În plus, medicii neonatologi nu au pus un diagnostic care era destul de simplu. În astfel de cazuri, scuzaţi-mă, dar aş folosi acelaşi sistem ca la regulile de circulaţie şi aş trimite din nou aceşti medici să dea examene", a afirmat Aurel Nechita.

Concluziile anchetei, împreună cu propunerile de sancţionare, au ajuns pe masa ministrului sănătăţii, Ion Bazac, care le va transmite apoi conducerii spitalului, singura autoritate care poate lua măsuri sancţionatorii împotriva medicilor vinovaţi.

În paralel, este în desfăşurare o anchetă demarată de Colegiul Medicilor din Galaţi, la sesizarea tatălui bebeluşului, Robert Dragomir. În cercetarea sa, Colegiul va cere opinia unor profesori universitari din Bucureşti şi Iaşi.

Mai multe articole despre:
Galaţi spital anchetă bebeluş medic picior fractură