MENIU

Ucraina confiscă material radioactiv provenind dintr-o ţară vecină

Foto: chemistry.about.com

Serviciile ucrainene de securitate au anunţat marţi că au reţinut trei persoane suspectate că se aflau în posesia unui material extrem de radioactiv, ce putea fi folosit pentru fabricarea unei bombe radiologice.

Cei trei suspecţi - doi antreprenori şi un deputat dintr-o adunare regională - au fost reţinuţi în regiunea Ternopil la 9 aprilie, în timp ce încercau să vândă un container al cărui nivel de radioactivitate depăşea de 250 de ori nivelul natural, potrivit sursei.

Suspecţii dispuneau de 3.672 kilograme de plutoniu 239, folosit în producerea de armament nuclear, pe care sperau să-l vândă pentru zece milioane de dolari, a subliniat SBU, precizând că Ministerul pentru Situaţii de urgenţă analizează conţinutul containerului. 

Materialul "ar fi putut fi folosit în scopuri teroriste pentru o bombă radiologică", potrivit SBU.

Fabricat pe teritoriul rus în perioada sovietică, el ar fi fost importat în Ucraina dintr-o ţară vecină, au mai spus serviciile ucrainene. 

Parchetul regional a deschis o anchetă împotriva celor trei suspecţi, care riscă între opt şi 15 ani de închisoare, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a fost informată.

"Nu s-au înregistrat cazuri de dispariţie sau furt de materiale radioactive de la instalaţiile nucleare din Rusia", a spus o sursă din Agenţia pentru energie atomică Rosatom.

Mai multe articole despre:
Ucraina container armament nuclear