MENIU

UBB Cluj-Napoca se distanţează de dezbaterea de la Cluj între Băsescu şi Antonescu

Foto: REALITATEA.NET

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca s-a distanţat, prin intermediul unui comunicat de presă, de dezbaterea electorală de sâmbătă dintre cei doi candidaţi la Preşedinţia României, Crin Antonescu şi Traian Băsescu.

Deşi dezbaterea a fost anunţată în organizarea Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, care face parte din UBB Cluj-Napoca, universitatea a negat orice legătură cu evenimentul.

\"După cum s-a anunţat, Universitatea Babeş-Bolyai a propus, prin documentul 23.317 din 1 noiembrie 2009, candidaţilor la Preşedinţia României din partea formaţiunilor reprezentate în Parlament, să aibă o dezbatere publică televizată, organizată conform practicilor internaţionale, în Auditorium Maximum.

Până la data de 14 noiembrie, ora 08:00, au răspuns invitaţiei de a participa la dezbaterea programată într-una din zilele 15-19 noiembrie 2009 candidaţii PNL, PSD-PC şi UDMR. /.../ O altă dezbatere, în afara abordării profesionale, pe care o reprezintă documentul publicat la 1 noiembrie 2009, nu intră în orizontul propunerii noastre\", se arată într-un comunicat de presă de sâmbătă.

Universitatea clujeană susţine că o dezbatere electorală conformă cu practicile internaţionale trebuie organizată din timp şi temeinic, motiv pentru care stafurile de campanie ale candidaţilor trebuie să stabilească de urgenţă regulamentul dezbaterii, grupul de moderatori şi alte aspecte ce ţin de această confruntare.

\"O dezbatere a candidaţilor dă rezultat dacă este organizată din timp şi respectând practicile internaţionale\", se mai arată în comunicatul UBB Cluj-Napoca.

Rectorul UBB Cluj-Napoca, Andrei Marga, este membru PNL şi face parte din grupul de susţinători ai candidaturii lui Crin Antonescu la preşedinţia României, în timp ce Facultatea de Ştiinţe Politice este condusă de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) Cătălin Baba, membru PD-L. Numele acestuia apare pe site-ul facultăţii, deşi atribuţiile au fost preluate de prodecanul Dacian Dragoş, încă de la cooptarea lui Baba în Guvern ca şef al cancelariei primului ministru, la începutul anului.

Potrivit unui comunicat al UBB din 1 noiembrie, \"Rectoratul Universităţii Babeş-Bolyai - lăsându-se inspirat de ultima campanie electorală din Stele Unite ale Americii, când universităţile au jucat rolul de prim plan al organizării dezbaterii candidaţilor - propune candidaţilor la Preşedinţia României să participe la o dezbatere publică, televizată în întreaga ţară, într-una din zilele 15-19 noiembrie 2009, la Universitatea Babeş-Bolyai, pe tema România după 20 de ani: probleme deschise, proiecte, perspective\".

Universitatea urma să pună la dispoziţie sala Auditorium Maximum, din clădirea Colegiului Academic, care are 800 de locuri şi propunea să fie desemnaţi trei mediatori, printr-un acord între reprezentanţii candidaţilor, dintr-un lot de propuneri de şase nume. În prealabil, Universitatea Babeş-Bolyai, sub coordonarea mediatorilor desemnaţi, urma să strângă întrebări din partea cetăţenilor, astfel încât problemele vieţii oamenilor să se regăsească în tematica dezbaterii.

Candidaţii la Preşedinţie urmau să răspundă invitaţiei până la data de 6 noiembrie 2009.