MENIU

TVA pentru locuinţele din programul "Prima Casă" va fi de 5%

Foto: lifemanager.com
Executivul poartă discuţii cu bancherii pentru a-i convinge să reducă dobânzile şi avansul perceput pentru achiziţionarea unei locuinţe

Persoanele care vor cumpăra o locuinţă prin intermediul programului "Prima casă" vor beneficia de TVA redus de 5%, potrivit comunicatului remis la finalul întrevederii dintre Guvern şi reprezentanţii băncilor.

"Cei care vor cumpăra o locuinţă prin intermediul programului "Prima casă" vor beneficia şi ei de TVA redus de 5%, la achiziţionarea primei locuinţe", se arată în comunicatul Guvernului. Fostul Executiv a adoptat, la finele anului 2008, o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal, potrivit căreia "cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite".

Prevederea se aplică, potrivit aceleiaşi ordonanţe, pentru locuinţe cu o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătraţi, fără anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 de lei, fără TVA, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie.

Acelaşi act normativ prevede că orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, cu următoarele condiţii: în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%, iar în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate achiziţionată cu cota de 5%.

Statul va lucra cu toate băncile care vor răspunde cerinţelor impuse de Guvern, şi anume să aibă reprezentare naţională, să nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achiziţionarea unei locuinţe şi să perceapă dobânzi sub cele practicate în acest moment pe piaţă, a declarat premierul Emil Boc.

Clienţii programului "Prima Casă" vor beneficia de TVA redus la 5%, de la 19%, dacă achiziţionează locuinţele de la persoane juridice. Pentru tranzacţiile între persoane fizice nu se percepe TVA.

Băncile vor fi selectate în urma unei licitaţii organizate de Ministerul Finanţelor. Prin alocarea celor 100 de milioane de euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achiziţionate, în 2009, locuinţe în valoare totală de un miliard de euro. Statul garantează un împrumut de cel mult 60.000 de euro pentru că preţul mediu de achiziţionare a unui apartament este, la nivel naţional, de circa 60.000 de euro.

Negocierile dintre cele trei tabere vor continua în zilele următoare. Până la sfârşitului lui iunie, vor trebui stabilite, însă, condiţiile de acordare a creditelor, avansul şi dobânzile percepute de bancheri.

Şi notarii sprijină Guvernul în programul "Prima casă". Ei au anunţat că vor reduce cu 30% onorariile pentru încheierea contractelor de vânzare-cumpărare.

Citeşte mai mult despre reducerea onorariilor.