MENIU

Turkmenistanul acuză Gazprom că se află la originea unei explozii la o conductă de pe teritoriul său

Foto: shutterstock.com

Ministerul de Externe turkmen a acuzat joi compania rusă Gazprom că s-a aflat la originea exploziei survenite în noaptea de miercuri spre joi la un gazoduct turkmen, relatează AFP.

"În 8 aprilie 2009, compania rusă Gazexport (grupul Gazprom - n.red.) a redus brusc volumul de gaz natural pompat, fără a informa în prealabil partea turkmenă", a explicat Ministerul de Externe într-un comunicat. "În consecinţă (...), un accident a avut loc în noaptea de opt spre nouă aprilie", a adăugat el.

"Astfel de acţiuni din partea Gazexport sunt iresponsabile" şi reprezintă o încălcare a clauzelor din contractul dintre Gazprom şi Turkmenistan, a mai spus el.

Această întrerupere nu va avea impact asupra livrărilor de gaz către clienţii Gazprom, a subliniat compania. "Partea turkmenă examinează posibilităţile de reparare rapidă, precum şi pe cele de livrare de gaz prin conducte nefolosite ale gazoductului", a informat compania.

Gazul turkmen trece printr-o conductă care tranzitează Uzbekistanul şi Kazahstanul. Aceste două state livrează, la rândul lor, cantităţi mici de hidrocarburi.

În mod normal, Gazprom nu-şi poate respecta şi obligaţiile de export şi cererile interne fără gazul turkmen, dar s-ar putea descurca o perioadă, datorită scăderii cererii de gaz în Rusia şi Europa.

Mai multe articole despre:
explozie Gazprom Turkmenistan conductă gaz