MENIU

Turiştii pot ieşi în larg, pe mare, din Portul Mangalia

Foto: RTV
O plimbare cu yahtul în larg costă 50 de euro de persoană sau, pentru a închiria ambarcaţiunea o zi întreagă, 500 de euro

Marea liniştită ascunde multă agitaţie. Frumuseţile întinsului ţinut de apă merită cunoscute din larg, dar, ca să ajungi acolo, e nevoie de o ambarcaţiune şi de un marinar priceput. La Mangalia, în port, există şi iahturi pentru croazieră, şi oamenii ai mării, care te ghideze pe valuri.

Că e vremea bună sau rea, marea are întotdeauna un farmec aparte. Şi când e calmă şi când e învolburată, tot merită admirată.

Vântul suflă lin peste luciul apei, pescăruşii privesc adâncul de la înălţime, norii se pregătesc să depene poveşti din larg.

"Căpitănia Mangalia, căpitănia Mangalia, aici velierul Bavaria 50, recepţie. Vă cerem permisiunea să părăsim portul turistic pentru o plimbare", spune căpitanul bărcii.

Înaintăm uşor pe mare. Condiţiile sunt numai bune ca să ne bucurăm de croazieră, adâncimea este de 8,6 metri la intrarea în portul Mangalia, iar temperatura - în jur de 14 grade.

Vreme frumoasă, dar valuri suficient de mari încât să ne speriem un pic. Oamenii mării zâmbesc în barbă. Ei sunt obişnuiţi. Noi nu...

Cum se poate combate raul de mare? Se combate prin exerciţii fizice, celebra înviorare înainte de urcarea pe navă.

Dacă ar fi fost o zi cu temperaturi mai ridicate am fi putut avea ocazia să vedem şi delfini. Marinarii spun că deseori până la 30 de delfini însoţesc navele de croazieră. Ei se joacă şi oferă spectacole gratuite atât turiştilor cât şi marinarilor. Vin mai ales dimineaţa şi seara la apus sau la răsărit.

Pe vas timpul trece altfel. Departe de ţărm, departe de tumult, ai timp să te bucuri. Să simţi briza, mirosul mării şi soarele pe piele.

O plimbare cu yahtul în larg costă 50 de euro de persoană sau, pentru a închiria ambarcaţiunea o zi întreagă, 500 de euro 

Prin dreptul maritim internaţional, comandantul are dreptul de a emite certificate de căsătorie.... dar şi de divorţ. "Pentru lucrurile care se întâmplă în realitate pe ambarcaţiunea respectivă. Deci putem căsători la cerere, putem divorţa la cerere, partaj... sigur că da", spune comandantul navei. "Inclusiv certificat de naştere. Copilul care se naşte pe vas are cetăţenia statului sub care este înmatriculat vasul", completează timonierul.

Dacă se lasă furtuna sau soarele e prea puternic, nu-i problemă. Iahtul este bine pus la punct - are camere cu paturi şi băi bine utilate. Şi bucătăria are de toate.

Dacă ajungeţi în portul Mangalia şi vreţi să ieşiţi cu yahtul în larg, trebuie să aveţi la dumneavoastră 50 de euro de persoană sau pentru o zi întreagă 500 de euro şi iahtul este al dumneavoastră.