MENIU

Turcii au preluat simboluri laice asociate Crăciunului

Turcii au adoptat simbolurile Crăciunului/Foto: Realitatea TV

Febra Crăciunului i-a cuprins şi pe turci. Deşi majoritatea covârşitoare a populaţiei este musulmană, ea a preluat cu entuziasm simboluri laice asociate sărbătorii creştine a Naşterii lui Isus Hristos.

Cei care au avut cel mai mult de câştigat sunt comercianţii, care au înregistrat profituri însemnate datorită afluxului mare de clienţi. Şi nu este vorba numai de magazinele de tip hypermarket, ci şi de bazarele unde se îngrămădesc cumpărătorii cu mai puţină dare de mână. Deşi situate în apropierea minaretelor moscheilor, prăvăliile din bazar sunt pline de brazi de Crăciun, globuri şi instalaţii luminoase.

Pentru regizorul Yilmaz Erdogan, popularitatea lui Moş Crăciun în Turcia constituie un indiciu al rolului de punte între Occident şi Orient pe care îl joacă această ţară. Convieţuirea tradiţiilor musulmane cu valorile consumismului occidental reprezentate de Moş Crăciun este prezentată cu umor şi înţelegere în filmul său \"O viaţă veselă\". Regizorul interpretează rolul principal, în care îl personifică, bineînţeles, pe Moş Crăciun.

Mai multe articole despre:
musulmani Turcia Crăciun magazine simboluri