MENIU

Turcan: Nicio Pensie nu scade la recalculare. Până la apariția noii Legi, acestea se acordă potrivit legii în vigoare

Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Noua Lege a Pensiilor se va baza pe principiile contributivității și echității, astfel încât să nu mai există diferențe între aceleași categorii de beneficiari, a anunțat, joi, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan. Ea a precizat că până la adoptarea noii legi, pensiile se calculează și se acordă potrivit legislației în vigoare. Reforma se bazează însă pe digitalizarea sistemului și reclacularea a circa 5 milioane de dosare, proces ce va dura cel puțin un an și jumătate. 

„În baza Legii 127, acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare a recalculării pensiilor din sistemul public de pensii. Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 – 2010 și a cuprins atunci aproximativ un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maxim 18 luni pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii”, a afirmat Raluca Turcan.

”Discuțiile le vom începe peste maximum o lună pe noul proiect de lege a pensiilor, care trebuie să aducă sustenabilitate în sistemul de pensii. Până acum s-a vorbit de faptul că legea 127 presupunea un efort bugetar pe care nicio economie în stadiul economiei românești nu și-ar fi putut-o permite. Recalcularea pensiilor este un pas foarte important în realizarea reformei și aș dori să stiți că se bazează pe două principii: Contributivitate si Echitate. (..) Începem evaluarea acestor dosare, iar acestea vor sta la baza recalcularii. (...) Așadar, există o componentă tehnică de recalculare și una legislativă, în condițiile în care elaboram o nouă lege, care să includă formula de calcul. Până la finalizarea procesului, pensile se calculează și se plătesc în baza legii existente, 127/2019", a mai precizat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a precizat că NICIO PENSIE RECUALCULATĂ nu va fi mai mică, și recalcularea va viza și PENSIILE SPECIALE, în cazul cărora trebuie găsită o formulă de echilibru între CONTRIBUTIVITATE și CONDIȚII FAVORIZANTE.