MENIU

Trupele româneşti din Irak se retrag până la sfârşitul lui iulie, reafirmă ministrul Apărării

Foto: NewsIn

Ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, a declarat, marţi, că retragerea trupelor româneşti din Irak se va face conform memorandului semnat în ianurie şi anume până la sfârşitul lunii iulie.

"Calendarul retragerii este unul singur, acela stabilit prin memorandumul stabilit cu statul irakian", a spus Stănişoară.

Potrivit ministrului, retragerea se va face după primele şase luni ale anului.

România va colabora cu Statele Unite şi cu ceilalţi parteneri pentru a stabili modul de acţiune în teatrele de operaţiuni şi viitoarea prezenţă românească în Irak, inclusiv din punct de vedere numeric, a declarat marţi ministrul de externe Cristian Diaconescu.

"Atât în ceea ce priveşte teatrele de operaţiuni, cât şi perspectivele modului în care România se va implica, ne vom coordona cu partenerul american, dar şi cu ceilalţi parteneri, pe baza mandatului ONU sau a mandatului NATO, urmând ca, împreună, să stabilim viitoarea prezenţă românească şi în ce măsură, din punct de vedere numeric, aceasta poate fi crescută sau diminuată", a declarat ministrul Cristian Diaconescu, răspunzând unei întrebări referitoare la prezenţa românescă în Irak. Şeful diplomaţiei române a efectuat săptămâna trecută o vizită de lucru în SUA.

Diaconescu a evidenţiat că partea americană a apreciat în mod deosebit eforturile României în Afganistan şi Irak, considerând că România a reacţionat în această perioadă "ca un membru responsabil al comunităţii internaţionale, care ştie să-şi asume responsabilităţi şi să facă sacrificii pentru a contribui la pacea şi securitatea internaţională". Secretarul de stat Hillary Clinton a mulţumit, de asemenea, pentru decizia României de a găzdui exerciţii militare comune cu forţele americane, a reamintit Diaconescu.

"România este, în continuare, un partener important pentru SUA şi SUA rămân un aliat esenţial pentru România. Vizita noastră a confirmat acest lucru, inclusiv în ceea ce priveşte perspectiva relaţiei cu noua administraţie de la Casa Albă", a spus ministrul român. 
România a semnat în ianuarie 2009 un Memorandum de Înţelegere cu Irakul, care reglementează activităţile şi statutul militarilor români prezenţi în Irak. Militarii români asigură sprijin umanitar şi medical în regiunile Tallil şi Bagdad şi desfăşoară activităţi de instruire şi consiliere pentru membrii Forţelor de Securitate Irakiene. Actualul memorandum expiră la 31 iulie 2009.
Mai multe articole despre:
retragere Afganistan trupe Mihai Stănişoară