MENIU

Trei sferturi dintre europeni şi americani nu sunt dispuşi să plătească pentru conţinut online

Doar 13% dintre utilizatori sunt dispuşi să plătească pentru informaţii online

Doar 13% dintre utilizatorii de Internet vor să plătească pentru informaţiile online: 8% ar accepta o taxă în schimbul unui conţinut fără publicitate, iar 5% ar fi gata să plătească chiar şi pentru site-urile cu publicitate. Majoritatea surferilor însă îşi doresc să continue să folosească Internetul în mod gratuit. Acestea sunt rezultatele unei cercetări internaţionale privind obiceiurile de consum pentru Internet care a fost realizat de compania GfK pentru Wall Street Journal Europe în 16 ţări europene şi SUA.

În cadrul acestei cercetări, utilizatorii de Internet au fost întrebaţi, printre altele, cât de dispuşi sunt să plătească pentru conţinut - în special în cazul website-urilor de ştiri, divertisment şi cunoştinţe generale precum Wikipedia. 80% dintre respondenţii din cele 17 ţări îşi doresc în continuare acces gratuit la conţinutul online: o treime din totalul participanţilor cred că informaţiile de pe Internet trebuie să fie gratuite şi neînsoţite de publicitate. Majoritatea (46%) vrea acces gratuit, dar este pregătită să accepte şi publicitatea. Privind situaţia pe ţări, peste 50% dintre greci, belgieni, suedezi şi americani au fost de acord cu aceste condiţii, în vreme ce românii arată cea mai mică deschidere către această situaţie - doar 22% dintre ei.

Totuşi, sunt şi ţări care văd conceptul de plată pentru conţinut digital în mod pozitiv: 23% dintre suedezi, aproape 20% dintre olandezi şi britanici şi 17% dintre americani n-ar fi deranjaţi să plătească pentru acces la informaţiile de pe web. Diferenţe minore apar dacă analizăm situaţia conform preferinţelor în utilizare: în Suedia, un nivel uşor ridicat de acceptare pentru conţinut plătit se remarcă printre cei care folosesc web-ul pentru blogging şi e-finance.

În Marea Britanie, bloggeri sunt cei mai deschişi către conţinutul plătit. Prin contrast, surferii din Statele Unite care folosesc Internetul pentru jocuri, pentru a dowloada muzică sau pentru servicii electronice, cum sunt cumpărarea de bilete la concerte sau de călătorii, sunt mult mai toleranţi cu comisioanele de acces. În Europa în general, cei care preferă să facă plăţi pe Internet sau să acceseze site-uri erotice sunt şi ei mai dispuşi să plătească decât ceilalţi.

Cercetarea a fost realizată în toamna 2009, pe un eşantion de 16.800 persoane peste 15 ani din cele 17 ţări analizate. Respondenţii au fost întrebaţi dacă au acces privat la Internet, cât de mult timp petrec online, în ce scop preferă să folosească web-ul şi cât de dispuşi sunt să plătească pentru a accesa site-urile.

Mai multe articole despre:
internet GFK studiu utilizatori conţinut online