MENIU

Trei persoane din conducerea minei Petrila au fost trimise în judecată pentru exploziile din 2008

Foto: gazetavaii.ro

Trei persoane au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi pentru nerespectarea măsurilor de protecţia muncii în dosarul exploziilor de la Exploatarea Minieră Petrila de anul trecut, când au murit 13 oameni, iar alţi 15 au fost răniţi.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor Aurelian Necula, Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, precum şi pentru comiterea infracţiunilor privitoare la nerespectarea măsurilor de protecţia muncii (respectiv, neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, omisiune care a creat un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă).

Procurorii arată că, la data de 15 noiembrie 2008, au avut loc la Exploatarea Minieră Petrila - abatajul cu banc subminat nr. 431 Orizont - 250, două deflagraţii soldate cu decesul a 13 persoane şi rănirea altor 15.

Din probele procurorilor, constând în expertize medico-legale, expertize tehnice, audieri de martori, documente întocmite ca urmare a verificărilor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă etc., a rezultat că Aurelian Necula, în calitatea sa de director al Exploatării Miniere Petrila şi de şef al comandamentului de lichidare a avariei, şi Gheorghe Roşu, în calitate de inginer şef cu securitatea şi sănătatea în muncă şi organ de supraveghere, conducere şi control pe linie de activitate de salvare minieră, din culpă nu au întreprins măsurile legale de securitate şi sănătate în munca referitoare la oprirea activităţii la abatajul de banc subminat 431, în condiţiile manifestării unui pericol grav şi iminent.

Totodată, aceştia nu au luat/respectat măsuri pentru asigurarea unui aeraj corespunzător de prevenire a apariţiei focurilor endogene, de întreţinere în stare corespunzătoare a căilor de aeraj şi cele referitoare la Metoda cadru  de exploatare a stratelor de cărbune cu înclinare medie. 

Tot în sarcina lui Necula s-a reţinut faptul că acesta nu a dispus evacuarea personalului salvator din zona calamitată, încălcări ce au condus la provocarea celor două explozii subterane.

În ceea ce îl priveşte pe Ştefan Dan Ungur, procurorii au stabilit, prin probele administrate în cauză, că acesta, din culpă, în calitate de fost şef al sectorului aeraj şi şef al staţiei de salvare minieră a aceleiaşi exploatări, nu a respectat măsurile stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă; nu a întreprins demersurile necesare de oprire a activităţii la respectivul abataj în condiţiile existenţei unui pericol grav şi iminent şi nu a fost efectiv prezent la acel loc de muncă pentru a coordona activitatea salvatorilor mineri; nu a întreprins măsuri adecvate cu privire la asigurarea unui sistem de aeraj corespunzător, precum şi pentru a preveni  apariţia focurilor endogene.

Potrivit comunicatului, cercetările au relevat că inculpaţii, prin deciziile lor manageriale, au folosit metode de lucru neadecvate, care au creat condiţii pentru circulaţia aerului încărcat cu oxigen în spaţiul exploatat. Acest  fapt  a dus la înteţirea focurilor endogene ce au stat la baza producerii celor două explozii. Probele administrate au evidenţiat că încălcarea de către inculpaţi a dispoziţiilor de securitate a muncii privind asigurarea aerajului a generat şi acumulări de gaz metan în concentraţie de peste 2% care, deşi cunoscute, nu au fost raportate şi cercetate, cu speranţa că activitatea din abataj va putea continua.

Procurorii explică faptul că evenimentul s-a produs în momentul întâlnirii celor doi factori : gazul metan în concentraţie critică şi focul endogen. Prima explozie a fost rezultatul acţiunii acestor factori, la care se adaugă decizia culpabilă a inculpaţilor de continuare a operaţiilor de combatere activă a focului endogen apărut în abataj, în condiţiile amplificării focului şi creării unui pericol grav şi iminent de explozie, pericol care s-a şi concretizat apoi în deflagraţia din data de 15.11.2008, orele 14:49, în urma căreia au decedat  8 persoane, alte 9 fiind rănite.