MENIU

Trei persoane au fost condamnate la moarte în China, în cazul laptelui contaminat cu melamină

Foto: RTV

Patronul firmei care a produs laptele contaminat a fost prima persoană condamnată la moarte pentru periclitarea sănătăţii publice. Fosta directoare a grupului chinez Sanlu, principalul responsabil pentru producerea şi comercializarea laptelui contaminat cu melamină, a primit pedeapsa cu închisoare pe viaţă.

Zhang Yujun, patronul firmei care a produs şi comercializat laptele contaminat, a fost condamnat la moarte de un tribunal din Shijiazhuang, provincia Hamei, pentru că a pus în pericol securitatea publică. Alte două persoane au fost condamnate la moarte în acest scandal, dintre care una cu suspendare. 

Tian Wenhua, fostă directoare şi preşedintă a Consiliului de Administraţie al grupului Sanlu, a fost condamnată la închisoare pe viaţă. În vârstă de 66 de ani, Tian este persoana cu cea mai importantă funcţie judecată în acest caz, care a provocat o adevărată psihoză în China şi în lume, antrenând retragerea a sute de produse din magazine.

Potrivit presei, fosta directoare a companiei a recunoscut în cursul procesului, în decembrie, că a întârziat să alerteze autorităţile.

Tribunalul din Shijiazhuang l-a condamnat la închisoare pe viaţă şi pe  Zhang Yanzhang, care a cumpărat de la Zhang Yujun lapte praf contaminat, după care a revândut o cantitate de 230 de tone. 

Printre coacuzaţii lui Tian se numără trei foşti membri ai conducerii grupului, dintre care unul a apărut în scaunul cu rotile, pentru că picioarele i-au paralizat în urma unei tentative de sinucidere.

Scandalul laptelui contaminat cu melamină s-a declanşat în septembrie anul trecut, iar de atunci sute de mii de bebeluşi hrăniţi cu lapte praf contaminat cu melamină s-au îmbolnăvit. Şase dintre ei au murit. Ancheta poliţiei a descoperit că mulţi producători şi procesatori de lapte obişnuiau să introducă melamină în lapte pentru a creşte artificial consistenţa acestuia. Melamina produce pietre la rinichi şi în final duce la blocaj renal. 

 

Mai multe articole despre:
China închisoare condamnare lapte melamină