MENIU

Trei cutremure au avut loc duminică dimineaţă în Oceanul Pacific

Foto: dass.gouv.nc

Regiunea Asia-Pacific continuă să fie zguduită de cutremure. Trei seisme s-au produs duminică dimineaţă în regiune. Primul cutremur s-a produs la circa 380 de kilometri est de capitala Noumea, la ora locală 14.14 (7.14 ora României), la o adâncime de 35 de kilometri, potrivit USGS.

"Cutremurul a fost prea slab şi prea îndepărtat pentru a provoca pagube sau un tsunami", a declarat Phil Cummins, seismolog la Geoscience Australia.

Un alt seism, cu magnitudinea 5,6, s-a produs 90 de minute mai târziu, la 295 de kilometri de Lungaville, la o adâncime de 10 kilometri.

Şi în largul Taiwanului s-a produs un cutremur cu magnitudinea 5,3, a anunţat Centrul de Seismologie, fără a evoca pagube sau răniţi.

Situat la joncţiunea a două plăci tectonice, Taiwanul se confruntă în mod regulat cu seisme. Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a soldat cu moartea a 2.400 de persoane în septembrie 1999. 

Regiunea Asia-Pacific a fost afectată recent de o serie de seisme, dintre care unul cu magnitudinea 8, s-a produs în apropiere de insula Samoa în 29 septembrie, provocând un tsunami soldat cu aproape 200 de morţi.

Mai multe alte cutremure puternice (cu magnitudini de 7,8, 7,7 şi 7,3) s-au produs joi dimineaţă între Vanuatu şi insula Salomon, declanşând o alertă de tsunami.