MENIU

Trei bijuterii din aur, provenite din situl UNESCO de la Căpâlna, sunt expuse la Muzeul Naţional din Alba Iulia

Foto: RTV

Un colier cu pandantive şi o pereche de cercei, care fac parte din patrimoniul cultural naţional al României, se află de duminică la Muzeul Naţional din Alba Iulia.

Potrivit IGPR, colierul cu pandative, în greutate de 78 de grame, şi o pereche  de cercei, în greutate de peste 25 grame, au fost recuperate din străinătate de poliţiştii şi procurori români de la un cetăţean străin. Acestea au fost sustrase în perioada 2002 – 2003 din situl arheologic al cetăţii dacice de la Căpâlna, judeţul Alba, clasat monument istoric pe lista UNESCO.

Cercetările au arătat că respectivul cetăţean străin a cumpărat piesele de la nişte cetăţeni români, identificaţi ulterior ca făcând parte dintr-o grupare de jefuitori de situri arheologice.

De la începutul anchetei privind situl arheologic Sarmizegetusa, în anul 2005 şi până în prezent, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu mai multe tezaure recuperate: 11 brăţări dacice din aur, câteva mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte depuse în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, ale muzeelor naţionale  de istorie din Alba Iulia şi Cluj – Napoca.

 

Mai multe articole despre:
Alba Iulia muzeu UNESCO tezaur Ministerul Culturii