MENIU

Tratatul de la Lisabona a intrat în vigoare

Tratatul de la Lisabona

Acest tratat ar putea aduce schimbări şi pentru ţara noastă. Citeşte mai jos care sunt acestea.

Uniunea Europeană are un nou regulament de funcţionare! La doi ani de la semnarea documentului de către statele membre, Tratatul de Lisabona simplifică procesul decizional şi acordă prerogative sporite Parlamentului European. Intrarea în vigoare a Tratatului este marcată de o ceremonie la Lisabona. Momentul, la care participă doar câţiva oficiali UE este lipsit de fast.

Cele mai importante inovaţii aduse de Tratatul de la Lisabona sunt considerate două noi funcţii. Uniunea Europeană are un singur preşedinte, funcţie pentru care a fost ales belgianul Herman Van Rompuy , pentru doi ani şi jumătate. Potrivit noului document de funcţionare, Uniunea are şi un \"ministru\" de Externe, funcţie pentru care a fost desemnată Catherine Ashton. Noul Tratat face posibil ca un text semnat de un milion de cetăţeni să devină proiect legislativ, la propunerea Comisiei Europene. Documentul introduce şi posibilitatea ca o ţară să părăsească Uniunea Europeană.

Tratatul de la Lisabona al Uniunii Europene intră marţi în vigoare. România ar trebui să mărească puterea Parlamentului asupra Guvernului ca să poată beneficia de Tratatul de reformă al Uniunii Europene. O declarat-o comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban, în exclusivitate pentru Realitatea TV.

Leonard Orban susţine că România nu are nevoie de modificări ale Legii Fundamentale aşa cum a făcut Germania înainte de a ratifica Tratatul de la Lisabona: \" Nu este nevoie în niciun fel de modificarea Constituţiei, dar trebuie regândit procesul de luare a deciziilor intern, şi anume să crească controlul Parlamentului asupra Executivului în luarea deciziilor la nivel european\".