MENIU

Traseele din Bucegi rămân închise din cauza zăpezii

Salvamontiştii menţin închise şi în acest weekend traseele din Bucegi, deşi la 1 mai ar fi trebuit redeschise, pentru că văile sunt, în continuare, pline de zăpadă, salvamontiştii recomandându-le turiştilor să rămână în staţiuni.

Ei se arată îngrijoraţi de faptul că, în ultimul timp, tot mai mulţi tineri sunt coborâţi morţi din munte. "S-a anunţat vreme urâtă pentru acest sfârşit de săptămână. Noi facem însă echipe de intervenţii, suntem îngrijoraţi de faptul că, în ultimul timp, s-au rărit acţiunile uşoare şi au început să fie numai grave", a declarat şeful Echipei Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc.

Un tânăr a murit, săptămâna trecută, pe Valea Cerbului din Bucegi, după ce a alunecat într-o râpă. În luna februarie, un schior a fost găsit mort după ce a ieşti în afara pârtiei omologate, iar în luna noiembrie a anului trecut, doi bucureşteni au fost îngropaţi de o avalanşă, trupurile lor aflându-se şi în acest moment sub zeci de metri de zăpadă.

În fiecare an, la 1 Mai, traseele din Bucegi se redeschid, însă anul acesta, la Vârful Omu stratul de zăpadă se apropie de 1 metru. "La intrările pe trasee, vom avea la datorie, 24 de ore din 24, patrule de salvamontişti care să le interzică celor neechipaţi să urce pe Platou", a spus Gheorghe Haiduc.

"A nins, e zăpadă sus pe văi, mai aşteptăm o săptămână, poate plouă şi se încălzeşte. Jumătate din trasee sunt practicabile, jumătate sunt rele, tocmai de aceea menţinem traseele turistice închise", a mai spus Haiduc. Acestea au fost închise mai bine de cinci luni, fiind foarte pericoloase iarna.
Salvamontiştii avertizează, totodată, că riscul de avalanşă este foarte ridicat pe văile unde se mai poate practica schi extrem.
El îi sfătuieşte pe cei care se încumetă să urce pe munte să se informeze din timp asupra traseului pe care urmează să îl parcurgă, să îi anunţe pe salvamontişti unde merg, să fie echipaţi de iarnă şi să aibă cu ei rezerve de apă şi lanterne.
Mai multe articole despre:
munte zăpadă trasee 1 Mai