MENIU

Traian Băsescu: Umblu prin ţară pentru a-mi da seama dacă mai pot candida

Traian Băsescu: Pe fondul existenţei banilor europeni de subvenţii, una din priorităţi va fi mediul rural
foto: presidency.ro

Preşedntele Traian Băsescu a declarat la postul public de televiziune că nu a luat decizia de a candida pentru un nou mandat. Băsescu a declarat că tocmai pentru a se decide merge prin ţară şi că îşi va anunţa intenţia public atunci când va termina analiza situaţiei actuale. În viziunea preşedintelui turismul şi agricultura sunt două resurse uriaşe, motiv pentru care mediul rural va fi considerat o prioritate.

"Am spus că atunci când voi avea analiza terminată, voi face anunţul public. Să ştiţi că  unul din motivele pentru care umblu foarte mult prin ţară este să îmi dau seama dacă mai pot candida o dată. Deocamdată, nu am nicio certitudine", a declarat Traian Băsescu care a adăugat că există semne ale unei uşoare creşteri economice, iar în trimestrul III " vom recupera o parte din minusul de creştere economică fără a trece pe o creştere pozitivă".

Traian Băsescu a spus că nici măcar nu a decis dacă va candida sau nu.  "Nici hotărârea nu e luată. Vă pot spune că declaraţiile unora dintre foştii mei colegi din PD care spun că au candidat mă şi deranjează", a mărturisit Traian Băsescu care a refuzat să comenteze susţinerea pentru candidatura sa anunţată de Simirad sau Miluţ.

Promulgarea legii salarizării profesorilor, anunţul că va demisiona în cazul în care este suspendat sau lipsa de tact în relaţia cu Parlamentul şi Guvernul sunt considerate greşeli din timpul acestui mandat de preşedintele Traian Băsescu, prezent într-o emisiune la postul public de televiziune.

Şeful statului a vorbit şi despre sistemului ticăloşit. A a dat asigurări că serviciile nu sunt controlate de oameni politici. "Acum sistemul ticăloşit este în cea mai mare parte a lui la suprafaţă. Eu vă asigur că e la suprafaţă şi că-l vedeţi în fiecare zi. O să discutăm în altă zi, către finele mandatului. Nu cred că mai există oameni politici care controlează serviciile, vă asigur că dacă aşa ceva s-ar întâmpla aş reacţiona", a spus preşedintele.

Băsescu a spus că a insistat ca pensia minimă să fie mărită şi să ajungă la valoarea de  300 de lei. "La formarea Alianţei am cerut PD-ului ca, în negocieri, să se introducă pensia minimă de 300 de lei. Vă pot spune şi de ce. Am tot umblat prin ţară şi mi s-au plâns bătrânii că au pensii de opt lei, de 25 de lei. Atunci mi-am dat seama că e o problemă cu pensionarii CAP. Imediat ce am avut ocazia să introduc într-un program de guvernare acest lucru, am făcut-o prin PD", a spus Băsescu în opinia căruia aceasta nu este o chestiune populistă. "Orice stat are obligaţia să  privească la cei care nu mai pot. Contribuabil sau nu, trebuie să găseşti o soluţie pentru cei care nu mai pot munci şi asta nu ţine nici de stânga, nici de dreapta, ca măsură. La 1 octombrie va creşte pensia minimă la 350 de lei. Aşa cum bugetul poate susţine  pensiile fraudulos obţinute care reprezintă 80% din venitul pe ultima lună în care s-au dat prime de vacanţă şi alte prime, poate susţine şi o pensie de 300 de lei", a adăugat Băsescu.

Prezent în cadrul Telejurnalului de la postul public de televiziune, Traian Băsescu a dorit să aducă în discuţie tema agriculturii: "Avem două resurse uriaşe: agricultura şi turismul. Pe fondul existenţei banilor europeni de subvenţii, una din priorităţi va fi mediul rural. Acolo avem o resursă uriaşă de creştere de productivitate care face ca, acum, parametrii noştri de productivitate să fie slabi, dar dacă vom dirija intreprinderi mici şi mijlocii care să valorifice producţia agricolă în mediul rural, cu certitudine vom îmbunătăţi şi parametri de productivitate".

Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări că se va încerca obţinerea portofoliului agriculturii pentru comisarul român în cadrul CE. "Vom încerca. Vă rog să mă credeţi că noi ne-am mobilizat toţi prietenii ca să obţinem acest portofoliu. Sigur, toate ţările merg cu două, uneori chiar trei variante. Noi, deocamdată, am lansat o variantă, avem şi alternative. Încercăm să ne valorificăm acest interes de a avea un portofoliu puternic", a declarat Traian Băsescu.