MENIU

Traian Băsescu spune despre reducerea cheltuielilor: Zece zile de concediu fără plată nu este soluţia. Cum comentaţi?

T. Băsescu: Statul român a rămas la fel de cheltuitor
Băsescu: Avem în administraţia locală foarte multă ineficienţă
Foto: NewsIn

Soluţia ca bugetarilor să le fie acordate 10 zile de concediu fără plată nu este cea corectă, consideră Traian Băsescu, în condiţiile în care statul "a rămas la fel de cheltuitor". În opinia şefului statului, o alternativă ar fi organizarea unor testări, în urma cărora să fie păstraţi funcţionarii "buni".

"Nu cred că asta este soluţia (10 zile concediu fără plată- n.r.). Avem în administraţia locală foarte multă ineficienţă", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a spus că, în condiţiile în care, cel mai probabil, Guvernul va lăsa la latitudinea şefilor de instituţii să aleagă între a recurge la concedieri sau a impune concediul de 10 zile fără plată, el recomandă să se recurgă la "testări", în urma cărora să fie triaţi angajaţii buni, iar cei slabi să plece.

"Recomandarea mea este, indiferent de culoarea politică a şefului de instituţie, soluţia corectă este - eu asta aş face dacă aş fi preşedintele unei instituţii -, aş face testări: cei buni rămân, ceilalţi pleacă. Ştim cu toţii că avem un balast la nivel bugetar", a spus Băsescu.

Şeful statului a completat că, prin diminuarea veniturilor, în urma concediului fără plată, atât ale funcţionarilor valoroşi, cât şi ale celor mai puţin capabili, există riscul ca cei buni să plece.

De altfel, preşedintele a susţinut că, de-a lungul timpului, chiar şi în mandatul său de preşedinte, fără ca acest lucru să însemne că au avut girul său, s-au produs multe excese la nivel bugetar, referindu-se la creşterile de personal din structurile statului şi la chelutieli.

"Eu susţin că acum trebuie ajustate aceste excese - cele cu cheltuielile de personal şi cu cheltuielile materiale", a spus Băsescu, subliniind că excesele bugetare, neprioritizate, s-au văzut pe timpul crizei.

"Sunt un adept al eliminării exceselor în cheltuirea banilor publici", a completat Băsescu.

Şeful statului a mai spus că, până în prezent, statul român a arătat că nu este capabil să se adapteze la criză. "Statul român a rămas la fel de cheltuitor, spre deosebire de sistemul privat care şi-a ajustat singur chelutielile", a conchis Băsescu.