MENIU

Traian Băsescu şi Emil Boc se vor întâlni, astăzi, cu preşedintele Comisiei Europene, pentru a discuta, printre altele, despre criza gazelor

Foto: NewsIN
Unul dintre subiectele importante aflate pe agenda de discuţii de la Bruxelles va fi legat de criza gazelor

Preşedintele Traian Băsescu va participa, astăzi, la Bruxelles, la invitaţia preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, la un dejun de lucru în care vor fi abordate teme de interes de pe agenda europeană precum măsurile de atenuare a crizei economice, securitatea energetică sau evenimentele din Fâşia Gaza. La întâlnire vor mai fi prezenţi premierul Emil Boc şi ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.

Înainte de plecare, şeful statului a făcut o declaraţie de presă în care a spus că obiectivul întâlnirii de aproximativ o oră şi jumătate cu Jose Manuel Barroso se referă la fixarea priorităţilor României pentru anul 2009.

"Subiectele de discuţie, dincolo de priorităţile României, vor fi legate de criza economică la nivel european şi soluţiile pe care România le vede în context european", a spus Traian Băsescu. Unul dintre subiectele importante aflate pe agenda de discuţii de la Bruxelles va fi legat de criza gazelor.

Preşedintele Băsescu a subliniat necesitatea accelerării utilizării fondurilor europene, "adaptarea procedurilor româneşti la imperativul european de a aproba proiectele în 30 de zile şi la imperativele de ordin practic ale crizei economice". Totodată, Băsescu a criticat Ministerul Transporturilor pentru incapacitatea sa de a promova proiecte pentru fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu va participa, astăzi, la Bruxelles, la invitaţia preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, la un dejun de lucru în care vor fi abordate teme de interes de pe agenda europeană precum măsurile de atenuare a crizei economice, securitatea energetică sau evenimentele din Fâşia Gaza.

Întâlnirea de astăzi, de la Bruxelles, va constitui un prilej pentru un schimb de opinii între şeful statului şi preşedintele Comisiei Europene pe marginea unor subiecte de maximă actualitate de pe agenda europeană, în principal măsuri de atenuare a crizei economice, inclusiv implementarea măsurilor decise la Consiliul European din decembrie 2008, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În cadrul discuţilor va fi abordată şi tema securităţii energetice, în contextul ultimelor evoluţii în furnizarea şi tranzitul de gaze naturale către Europa. Pe fondul evenimentelor recente din Orientul Mijlociu, se aşteaptă, de asemenea, un schimb de opinii pe marginea situaţiei de securitate din regiune şi a rolului pe care Uniunea Europeană îl poate juca în rezolvarea acestui conflict.

Şi Adriean Videanu merge astăzi la Bruxelles pentru o întâlnire de urgenţă a miniştrilor economiei şi energiei din cadrul Uniunii Europene

Tema principală a discuţiilor va fi tot criza gazelor, care tinde să se prelungească după disensiunile apărute între Moscova şi Kiev. 

Vicepremierul ceh însărcinat cu afaceri europene nu s-a sfiit să denunţe un adevărat şantaj din partea ruşilor şi ucrainenilor şi a făcut un apel la solidaritate între statele Uniunii. Responsabilii europeni sunt aşteptaţi să-şi reafirme dorinţa de a ieşi de sub monopolul energetic rus prin investiţii masive şi o diversificare a furnizorilor.

Până la rezolvarea crizei gazului, ţări precum Slovacia sau Bulgaria care depind aproape integral de livrările Gazprom, nu-şi pot acoperi consumul zilnic. În aceste condiţii, Slovacia a demarat procedurile pentru repornirea unui reactor nuclear, închis la sfârşitul lunii decembrie la insistenţele Uniunii Europene.

Chiar dacă problemele dintre Rusia şi Ucraina vor fi rezolvate, va fi nevoie de cel puţin 3 zile pentru ca livrările de gaze să revină la cotele normale.