MENIU

Traian Băsescu şi-a făcut bilanţul şi a anunţat priorităţile României pe termen mediu

foto: presidency.ro
Priorităţile României enunţate de Băsescu sunt reforma sistemului de pensii, adoptarea codurilor, modificarea structurii CSM, reluarea relaţiilor cu Republica Moldova

Parlament unicameral, reformarea sistemului de pensii, accelerarea descentralizării sau consultarea românilor prin referendum în privinţa problemelor de interes naţional. Acestea sunt, în opinia preşedintelui Traian Băsescu, priorităţile pe care trebuie să le aibă România în perioada următoare. Marţi, şeful statului a prezentat parlamentarilor bilanţul mandatului său, într-un discurs care a ţinut aproape două ore.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în finalul discursului-bilanţ de marţi, din Parlament, o serie de obiective pe care a spus că le va promova ca priorităţi pe termen mediu, dar şi până la finalul mandatului prezidenţial, pe care urmează să le susţină atât public, cât şi în relaţia cu partidele şi Guvernul.

În opinia lui Băsescu, legile pe care Guvernul şi-a asumat, marţi, răspunderea, în Parlament, nu pot fi decât începutul unei restructurări profunde care ar fi trebuit să înceapă în 2007, imediat după intarea României în rândul statelor membre UE.

Prima prioritate identificată de şeful statului este reforma constituţională, prin care se stabilesc clar atribuţiile instituţiilor, rolul de mediator al preşedintelui şi se instituie Parlamentul unicameral.

Şeful statului a insistat, de asemenea, pentru adoptarea, în regim de urgenţă, a codurilor de procedură penală şi civilă, şi asupra modificării structurii CSM, astfel ca o treime din membrii CSM să fie reprezentanţi ai societăţii civile. 

Un alt obiectiv "extrem de important în modernizarea statului" este legat de reforma sistemului de pensii, prin aplicarea principiului contributivităţii, pentru a se creea echitate, a arătat preşedintele. "Un alt obiectiv, care cred că ar trebui să devină prioritar, este elaborarea codului asistenţei sociale. El este necesar deoarece, în momentul de faţă, există peste 202 drepturi de asistenţă socială reglementate prin 179 de acte normative. Există segmente importante de beneficiari care nu se află în categoria persoanelor care să necesite protecţie socială specială", a spus preşedintele.

Băsescu a ţinut să explice de ce a vorbit despre un număr foarte mare de asistaţi social - 11 milioane - arătând că şi "oameni bogaţi" primesc, de exemplu, subvenţia pentru încălzire, în mod indirect. "Cred că esenţa ar fi să focusăm mai bine resursele destinate protecţiei sociale. La ce i-o trebui lui Copos sau mie subvenţie la încălzire?", a spus Băsescu.

Şeful statului s-a mai referit la continuarea procesului de descentralizare, la numirea în funcţii de conducere, atât la nivel central cât şi local, pe criterii de competenţă, la gestionarea politicilor fiscale, monetare şi a situaţiei macroeconomice, dar şi la menţinerea ţintei de aderarea la zona euro în 2014. Un alt obiectiv prioritar este, potrivit preşedintelui, aderarea la spaţiul Schengen.