MENIU

Traian Băsescu: România nu are nevoie să importe vaccin. Avem în acest moment la Institutul Cantacuzino un milion de doze

Foto: RTV
Băsescu: România nu va importa niciun vaccin, avem în acest moment la Institutul Cantacuzino un milion de doze, iar în zece zile putem avea încă un milion

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în timpul unei întâlniri cu presa locală desfăşurată la Palatul Cotroceni, că, în opinia sa, nu este necesar ca România să importe doze de vaccin împotriva virusului AH1N1, susţinând că Institutul Cantacuzino are deja un milion de doze.

Şeful statului a criticat ultimele declaraţii ale secretarului de stat Streinu-Cercel, potrivit cărora situaţia propagării virusului gripei noi ar impune importul de doze de vaccin.

"M-a alertat declaraţia secretarului de stat Streinu-Cercel, care prăvălea apocalipsa peste România şi impunea importul imediat de vaccin antigripal. România nu va importa niciun vaccin, avem în acest moment la Institutul Cantacuzino un milion de doze, iar în zece zile putem avea încă un milion. Doar opt ţări din Europa produc acest vaccin, iar România este una dintre ele", a spus şeful statului la o întâlnire la Cotroceni cu televiziunile locale.

De asemenea, Traian Băsescu a făcut apel la calm din partea specialiştilor, dar şi a mass-media, amintind de "panica" creată la apariţia gripei aviare.

"Fac un apel să nu intrăm în panica gripei aviare, când s-au aruncat bani aiurea şi invit la calm şi respect, atât specialiştii cât şi presa"
, a mai spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a avut, luni după-amiază, o întâlnire la Palatul Cotroceni, la care au fost invitaţi doar ziarişti din presa locală, în special televiziunile locale din ţară, în cadrul căreia le-a prezentat acestora motivaţiile organizării referendumurilor privind parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.

Ministerul Sănătăţii a decis devansarea campaniei de vaccinare contra gripei porcine pentru 26-27 noiembrie, numărul cazurilor ajungând în România la 555, dozele de vaccin necesare fiind produse de Institutul Cantacuzino, a anunţat secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a anunţat că renunţă la cumpărarea vaccinurilor de pe piaţa internaţională, pentru că acestea ar ajunge în România de-abia în 2010 şi ar fi prea târziu.