MENIU

Traian Băsescu la Realitatea FM: Vă garantez că se vor plăti pensiile şi salariile

foto: presidency.ro

Preşedintele României a participat joi dimineaţă la emisiunea „Ora de vârf” de la Realitatea FM, moderată de Carmen Constantin şi Cătălin Striblea.

"Majoritatea nu are atribuţii constituţionale în privinţa premierului. Nu poate lua o decizie până nu mă confrunt cu toate partidele, inclusiv cu noul grup de independenţi format în Parlament. Premierul va fi de la PD-L.

România nu mai poate suporta încă un rând de alegeri parlamentare.

Varianta Elena Udrea - premier este una de intoxicare.

Trebuie să spun că se poate apela şi la variante mai scumpe, dar dacă discutăm de responsabilitate, să fie foarte clar, preşedintele nu a votat pentru căderea niciunui Guvern. Nu am acceptat un premier în spatele căruia să fie domnia oligarhică.

Eu vă garantez că şi în noiembrie şi în decemrbie se vor plăti şi pensiile şi salariile. Dar nu din banii de la FMI, ci vom împrumuta de pe piaţa internă. 

Azi (n.r - joi) o să promulg legea care prevede reducerea numărului de agenţii. Sper să fie terminată analiza până pe seară. Începem să ne îndeplinim obligaţiile legate de FMI.

Voi promulga legea salarizării care va pune capăt exceselor.

Cota unică i-a ajutat pe români prin reducerea impozitului pe salarii la 16 %.Cota unică şi-a făcut datoria perfect. Este una din cheile evoluţiei noastre pozitive. Dacă vom putea, probabil în 2011, va trebui s-o coborâm la 14% sau chiar la 12%.

Nu este obiectivul meu sau al Guvernul să reducă iraţional număruld e bugetari, dar cei care sunt in plus, cei care întăresc birocraţia vor fi restructuraţi.

Eu am iniţiat referendumul., iar în afară de PD-L toate partidele sunt împotriva referendumului. Dacă eu nu l-aş rpomova nimeni nu l-ar mai promova. Nu s-ar şti despre el.Este totuşi o acţiune a preşedintelui care trebuie să promoveze. Mi-am asumat acest risc de a promova referendumul.

Dacă puneam referendumul pe 6 decembrie, poate aş fi fost incorect. 

Vreau să văd politicianul care ar refuza dreptul românilor la a spune ce ar trebui să facă.  Aceasta este suveranitatea poporului.

Am făcut compromisul cu PSD în speranţa creerii unei majortăţi de peste 70 %, care să participe la reforma statului.

Am şi realizări şi insatisfacţii în acest mandat.

L-am acoperit pe Tăriceanu în cazul Patriciu pentru a avea o linişte politică.

Obligaţia mea este să pun capăt intervenţiilor în Justiţie. Să dau Justiţiei sentimentul că nu mai intervine nimeni. De aceea avem astăzi 20 de miniştri şi parlamentari care au procese pe rol. 

De unde Bucureştiul era un fief al meu acum sunt la egalitatea cu un alt candidat.Nu are relevanţă pentru mine cine intră în turul II.

Dacă PNL va fi disponibil pentru o alianţă cu PD-L va trebui să renunţe la funcţia de prim-ministru. Vreau să desemnez un prim-ministru pe care să-l agreez şi eu şi care să reflecte rezultatul alegerilor. 

Toate alianţele au fost eşecuri în România. Toate alianţele s-au făcut ţăndări.

La naştere fiecare copil beneficiază de deschiderea unui cont de 500 euro, către care părinţii pot direcţiona acel 2 % din salariu.

Trebuie să scriem în codul muncii foarte clar, că se pot face conrtacte sezoniere care nu afectează ajutorul social. Un om care vine să lucreze 3 luni, de exemplu, nu va dori să-şi piardă ajutorul social de la stat.

Sunt un om care este controlat medical la şase luni.

Ar trebui să avem în lege ca preşedintele să-şi prezinte starea de sănătate.

Eu zilnic sunt atacat de câte cinci, şase politicieni. Eu nu pot să răspund la toate acuzaţiile. Politica mea a fost să implicăm minim Instituţia Prezidenţailă în aceste scandaluri. Dar partea aceasta, cu alcool băut zilnic, cred că ar trebui să întrebaţi un român să spună daca preşedintele a băut.

Clonarea site-ului m-a făcut să râd. Viaţa nu-i numai o tragedie şi dacă vezi o chestiune inteligentă chiar trebuie să zâmbeşti.

Azi alegem între o România care să evolueze in rpocesul de restructurare a statului sau într-o Românie sub nişte oligarhi. Vă dau un exemplu. În mandatul meu nu aţi auzit de mari tunuri ale mogulilor."